Mostanában, ha ajándékról van szó, bonbonos cuccokat kapok a
barátaimtól, nagyon izgalmas dolgokkal szoktak meglepni :). Legutóbb robbanós cukorkát
kaptam – zseniális ötlet – máris azon gondolkoztam, hogy vajon a cukorkát a
robbanásveszély miatt a tölteléktől el kell-e majd zárni… Mint kiderült, az
aggodalmam jogos volt, a robbanós cukorka levegővel/nedvességgel nem érintkezhet,
ezért külön csokiburokba kell elkülöníteni.
E miatt egy kicsit macerásabb elkészíteni,
de érdemes, mert gyerekeknek igazi különlegesség lehet, felnőtteknek pedig, egy
kis nosztalgia :).
Ami még a bonbonnal kapcsolatban foglalkoztatott, hogy vajon
mitől robban a robbanós cukorka?! Csodálom, hogy ennek korábban még nem néztem
utána, a válasz mindenesetre, a szén-dioxid. A gyártás során a megolvasztott
cukorba nagy nyomáson szén-dioxidot adagolnak, majd amikor a cukor
megszilárdul, buborékokban magába zárja a gázt. Amikor a cukor nedvesség
hatására megolvad, a buborékok szétpukkadnak. Ennyire egyszerű :).
Hozzávalók:
(32 darabhoz)
(32 darabhoz)
150 g eper
1 ek. méz
- A burokhoz:
300 g fehér csoki
1%-nyi porított kakaóvaj
liofilizált eper
vagy málna
Elkészítés:
Az eperpürével kezdem: megmosom, megpucolom és
összeturmixolom az epret.
Az eperturmixot egy kisebb lábasba öntöm, hozzáadom a mézet,
és alacsony hőmérsékleten addig forralom, amíg jó sűrű nem lesz. Közben élvezem
az egész konyhát belengő, fantasztikus eper illatot :)!
Amíg az eperpüré hűl, elkészítem a liofilizált málnával
márványozott fehércsoki burkot. A liofilizált málnadarabokból egy zacskóba kb.
2-3 teáskanálnyit teszek, amit a húsklopfoló sima részével jól összetörök.
Kb. 30 grammnyi fehér csokit megolvasztok és temperálok, és a málnaporral
egyneműre keverem. A rózsaszínű csokiból vékony csíkokat csurgatok a
polikarbonát formába, és ecsettel vagy az ujjammal szétkenem, hogy foltokat
kapjak.
Amíg a rózsaszín minta megszilárdul, temperálom a fehér
csokit, majd elkészítem a bonbon hüvelyeket és hűtőbe teszem egy 10 percre,
hogy megszilárduljon.
Ezután a bonbonhüvelyekbe egy-egy késhegynyi robbanós
cukorkát adagolok, amit a 31 fokosra újramelegített fehércsokival légmentesen
lezárok. Erre azért van szükség, mert különben az epermassza
nedvességtartalmától idő előtt felrobbannának a cukorkák.
A formát ismét hűtőbe teszem, hogy a fehércsoki réteg megszilárduljon,
majd az eperkrémet is a csoki hüvelyekbe adagolom, ügyelve arra, hogy maradjon
hely a lezárásnak.
Az maradék fehér csokit újratemperálom, majd lezárom a
bonbonokat. Hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.
Már nagyon szeretnék én is robbanócukros bonbont dsinàlni, pont igy kepzeltem a lezàràst. Nàlad elégvolt bele ennyi cukor? Én arra is gondoltam, hogy pl. Epres- csilis verzioóban csinàlni, vagy ilyesmi. Egyébként a fotóid is nagyon szeretem, miértnem làthatunk többet? Üdv, ildiKOKKI
VálaszTörlésSzerintem elég bele ennyi robbanós cukor, nagyon jól pattogott, még a torkunkban is :)! Az epres-chilis ízkombináció engem is foglalkoztat egy ideje, jó ötletnek tartom :)! Örülök hogy tetszenek a párom fotói, pont mostanában gondolkoztunk azon, hogy egy-egy bejegyzéshez lehet több fotót is fel kellene rakni...
TörlésÖrök gyerekként, ezt én is habzsolnám :)
VálaszTörlésAkkor legközelebb gurítok párat :)!
TörlésMost kostoltam, csillagos ötös! :)
VálaszTörlés