Elég régóta keresem a tökéletes pizza tészta receptet, éppen
ezért rengeteg változatot kipróbáltam már.
Egy ideig Jamie Oliver egyik szupergyors, kelesztés nélküli
pizzáját sütöttem, ami tényleg nagyon gyorsan elkészült, de kicsit száraz, és
túlságosan ropogós volt, ezért tovább keresgéltem.
Pár hónapja végre ráakadtam Gordon Ramsay, „Csak könnyedén” című
szakácskönyvében egy igazi pizza receptre, ami azért tetszett meg, mert a
tésztához kenyérlisztet használ. A végeredményben nem csalódtam, a tészta apró
lyukacsos és kellően puha maradt, azt hiszem egy darabig ezt a változatot fogom
sütni :).
A paradicsomszósz is Ramsay-től származik, egyszerű, gyorsan
elkészíthető alap, bármilyen feltéthez illik.
A pizzát általában magyarosra ízesítem, most is egy ilyen változat készült, finom házikolbásszal és sonkával megpakolva, egy kis tejföllel a tetején.
A pizzát általában magyarosra ízesítem, most is egy ilyen változat készült, finom házikolbásszal és sonkával megpakolva, egy kis tejföllel a tetején.
Hozzávalók:
(2 pizzához)
(2 pizzához)
- A tésztához:
2 tk. élesztőpor
300-350 ml langyos víz
600 g kenyérliszt
(vagy 400 g finomliszt + 200 g rétesliszt)
1 ek. olívaolaj
1 tk. só
1 tk. só
- A paradicsomszószhoz:
500 g passzírozott
paradicsom (passata)
2 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 tk. cukor
só, bors
- A feltéthez:
30 dkg pizza mozzarella
2 marék kolbász
2 marék sonka
2 paradicsom
2 pritamin paprika
2 hegyes erős
paprika
2-2 ek. tejföl a
közepére
oregánó
só
friss
petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt elkeverem a langyos vízzel, és pár
percig állni hagyom.
Egy dagasztótálba kimérem a lisztet és a sót, hozzáöntöm az olajat, az
élesztős vizet, és addig gyúrom, amíg a tészta sima nem lesz, és elválik a tál
oldalától. Meleg helyre teszem, és a duplájára kelesztem.
A paradicsommártáshoz egy serpenyőben olívaolajat melegítek,
rádobom a durvára vágott fokhagymát, majd hozzáöntöm a passzírozott
paradicsomot. Sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és egy kis cukorral ízesítem,
lassú tűzön addig főzöm, míg a felére nem sűrűsödik a szósz.
A pizzatésztát két részre osztom, és lisztezett felületen kör
alakúra nyújtom az egyik darabot, próbálom minél vékonyabbra nyújtani (kb. 3-5
mm vastagságúra).
Sütőpapírral kibélelt, kör alakú tepsibe teszem, megkenem a
paradicsomos alappal, majd jöhet a feltét: a kolbász, a sonka, a zöldségek, a
reszelt mozzarella és a tejföl, végül egy kis oregánóval és sóval ízesítem.
220 fokra (gázsütő 5-ös fokozat) előmelegített sütőbe
teszem, 8-10 perc alatt aranyszínűre sütöm, tálaláskor friss
petrezselyemzölddel díszítem.
vacsi???
VálaszTörlés