2022. november 6., vasárnap

Töltött cukkini paradicsomszósszal


Nemsokára megint megjelenik a Lidl év végi ajándék szakácskönyve, amit mindig nagyon várok. Hazaviszem, átlapozom, megcsodálom a szép képeket, elhatározom, hogy melyik receptet fogom kipróbálni, aztán felrakom a konyhaszekrény legfelső polcára a többi kötet mellé, hogy jól elfeledkezzem róla. 
Pár hete viszont eszembe jutottak, így levettem és átlapoztam mindent, néhány receptet be is fotóztam, hogy kéznél legyen a telefonomban, hátha akkor kipróbálom végre valamelyiket. 
Egy arab ételkülönlegességet, a paradicsomos töltött cukkinit választottam elsőre, mert nagyon jól nézett ki, és kíváncsi voltam, mi sül ki - vagy inkább mi fő ki - ebből a sokféle fűszerből.
Nagyon finom lett, csak a cukkinik kivájása tűnt egy véget nem érő feladatnak, amit megfelelő célszerszám hiányában kávés kanállal csináltam, jajj. Vennem kell egy almacsumázót, és egyszer majd bárányhúst is.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús (lehetőség szerint bárány)
10 dkg rizs, alaposan leöblítve
2 ek. arab hétfűszer keverék (1 tk. bors, 1 tk. koriander, 1 tk. szerecsendió, 1 tk. fahéj, 1 tk. szegfűszeg, 1 tk. szegfűbors, 1 tk. római kömény)
1 ek. só
1 csokor petrezselyem
4 gerezd fokhagyma reszelve
3 ek. olívaolaj
1,5 kg cukkini (kb. 5-6 db)
7 dl paradicsomszósz, 
3 dl szárnyas alaplé vagy víz
só 
cukor vagy méz
- A tálaláshoz:
  5 dl görög joghurt
  1 gerezd fokhagyma
  só

Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük. Egy nagy keverőtálban jól összedolgozzuk a darált húst, az átöblített rizst, a fűszerkeveréket, egy evőkanál sót, a finomra aprított petrezselymet, a reszelt fokhagymát, és az olívaolajat (utóbbira csak akkor van szükség, ha soványabb hússal dolgozunk).
A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, majd 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes méretű zöldségből így három henger jön ki. A cukkíniket karalábévájóval vagy almacsumázóval kivájjuk és megtöltjük a darált hússal.
Egy nagy lábasba öntjük a paradicsomlevet, sóval, cukorral ízesítjük. Fektetve belehelyezzük a töltött cukkiniket, ha nem férnek el egy sorban, akkor egymás tetejére is. Hozzáöntjük az alaplevet. Fedő alatt, 45 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a cukkini teljesen megpuhul, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, hogy a levet kissé beforraljuk.
Fokhagymás joghurttal, és pitával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése