Ez az egyszerű, könnyed édesség a franciáktól ered, a 19. században, clafoutis néven vált népszerűvé. Eredetileg magos cseresznyével készítették, de ízlés szerint bármilyen gyümölcsből, vagy akár befőttből is megsüthető. Fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg kevés likőrrel a tésztája is ízesíthető.
Évekkel ezelőtt, az elrontott palacsinta tésztám megmentése céljából
készítettem először tejespitét :).
Valószínűleg sok cukrot tettem bele, és ettől annyira leragadt minden egyes darab,
hogy nem tudtam mit kezdeni velük. Dühösen csörtettem a tésztával a kezemben a
wc felé, amikor eszembe jutott, hogy mi lenne ha adnék neki egy új esélyt,
tejespiteként...
Egész jól lett, és lényegében megmentettem a
palacsintatésztámat, meg a desszertet is :).
Azóta azért sikerült megtalálnom a saját ízlésemnek
megfelelő, igazi tejespite receptet.
Hozzávalók:
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
30 dkg liszt
1 l tej
vaj a tepsi
kikenéséhez
lekvár
Elkészítés:
A tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot és a sót egy
tálba teszem, robotgéppel habosra keverem az egészet.
Hozzáöntöm a tej harmadát, elkeverem, majd hozzáadom a liszt
harmadát is. Simára keverem a tésztát, majd két részletben
hozzáöntöm a maradék tejet és a lisztet is.
Kicsit állni hagyom, amíg a sütőt előmelegítem.
A tésztát egy nagy, kivajazott tepsibe öntöm, először 190
fokon (gázsütő 3-as fokozat) 10 percig, majd 170 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 30-40
perc alatt szép pirosra sütöm.
Porcukorral megszórva, lekvárral tálalom.
Már indulok is a konyhába...
VálaszTörlésÖrülök hogy megtetszett a recept, majd írd meg, hogy sikerült :)!
VálaszTörlésNagyon-nagyon köszi a receptet, iszonyat fincsi lett.
TörlésÍrtam is bejegyzést róla: http://afraasutode.blogspot.de/2013/02/citromos-vanilias-tejespite.html
Örülök hogy ízlett, nagyon gusztusos lett :)! Jól hangzik ez a citromos változat, ki fogom próbálni!
TörlésMi is kipróbáltuk ma este és nagyon finomra sikerült! Köszönjük a receptet! Puszi: Ihászék :)
VálaszTörlésSziasztok!
TörlésAnnyira jó volt hallani felőletek :)! Nagyon örülök, hogy finom lett, annak pedig főleg, hogy itt aktívkodtok a blogomon :)! Várom a további teszteket, és persze a véleményeket ;)!
Puszi!!!
Fincsi tejes pite, de rég is sütöttem! Pedig a gyerkőcök díjaznák:-)
VálaszTörlésBevallom, a nevedre kaptam fel a fejem először. A Lányom is Hédi, s sikerült olyan ritka nevet adnom neki, hogy akaratlanul is felfigyelek a szintén e nevet viselőkre. De olyan bájos becenév a Hédi:-)
Jót mosolyogtam a megjegyzéseden, el is látogattam a blogodra, ahol elsőként az "ünnepeink" címszóra kattintva Hédi képébe botlottam, nagyon helyes kislány :)!
TörlésPróbáld ki a tejespitémet, hiszen csak egy Hédi tudhatja igazán, mi kell egy Hédinek ;)!
v kiosztja a negyedik ötöst :)
VálaszTörlésAnnyi valtoztatast eszközöltem, hogy a liszt feher tönköly, a cukor pedig nyirfa lett. De azert a tetejet megszortam fahejas porcukorral :)
Köszönöm :)
Akkor megvan a mai örömöm is :)! Hmm, fahéjjal is finom lehet, ki fogom próbálni! Kíváncsian várom, mire esik legközelebb a választásod ;)!
VálaszTörlésSzia Hédi!
VálaszTörlésSzuper a recept!
Én is megcsináltam és szintén nyírfacukor és tönkölyliszt került bele, jól viselte. :)
Nekem tovább kellett sütni és kicsit alacsonyabb is lett, de megérte megcsinálni, sikert aratott a családban!
Szia Kicsicsilla!
VálaszTörlésNagyon örülök hogy megsütötted, annak pedig főleg, hogy ízlett is :)! Szívesen megtanulnék Tőled valami igazán egészséges receptet, ha van kedved ugorj le hozzánk ;)!
A héten láttam a tv-ben a hal a tortán c. műsort, melyben tejes pitét sütöttek. Gyorsan rákerestem a neten a receptre és a tiédet választottam.
VálaszTörlésNagyon finom, könnyű és gyors desszert. Én citromhéjat is reszeltem bele, amitől fantasztikus lett. A héten már másodszor sütöm meg a tejes pitét. Ribizli lekvárral ettük.
Köszönöm ezt a tuti receptet.
Köszönöm, örülök hogy ízlett :)! Én már nagyon régen sütöttem, de legközelebb citromhéjjal fogom!
VálaszTörlés