Amikor elkezdünk borozgatni, és eszünkbe jut, hogy kellene
valami sós, de nincs itthon semmi, akkor szoktam ezt a sós pálcikát sütni, mert
nagyon gyors és nem kell hozzá semmi :).
Mindössze három hozzávalóból áll: sajtból (bármilyen lehet,
fetától kezdve a trappistáig, amit épp találok a hűtőben), vajból (margarinból
vagy zsírból) és lisztből.
Jó néhány változatát kóstoltam már, a legfinomabb a rokfortos és a juhtúrós volt, érdemes kipróbálni. Újabban fetából készítem, most is azt tettem bele.
Jó néhány változatát kóstoltam már, a legfinomabb a rokfortos és a juhtúrós volt, érdemes kipróbálni. Újabban fetából készítem, most is azt tettem bele.
Hozzávalók:
12 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin (zsírral is készíthető, ebből 8 dkg
szükséges)
12 dkg sajt vagy juhtúró
1 tk. só
szezámmag, köménymag vagy mák
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés:
A sajtot lereszelem, vagy a juhtúrót/fetát összetöröm.
A liszthez hozzáadom a sót, a (lehetőleg szobahőmérsékletű)
vajat elmorzsolom benne, majd a reszelt sajtot is belekeverem, jól
összedolgozom az egészet.
Folpackba csomagolom, kb. 15 percre hűtőbe teszem.
A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtom, és
derelyevágóval 1-1,5 cm széles rudakat vágok le belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatom a rudakat, a
tojássárgájával megkenem, sóval meghintem őket. A tetejükre szezámmagot
köménymagot, vagy mákot szórok.
Előmelegített sütőben, 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat)
15-20 perc alatt ropogósra sütöm.
Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből egy tepsi sós pálcika lesz, de érdemes
egyszerre több adagot bekeverni, mert hűtőben napokig eláll, és később frissen
kisüthető.
jól hangzik a fetasajtos variáció, ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésLehet hogy annyira nem általános fetából sajtos pálcikát csinálni, de nagyon passzol bele! Szép sima lesz tőle a tészta, és finom is :)!
VálaszTörlésszuper, akkor most hétvégén próbálom ki, nincs mire várni :)
VálaszTörlésmegsütve, megéve :)
VálaszTörlésez a két folyamat nagyjából egy órán belül lezajlott :)
fehér tönkölyliszttel, fetával, hullámtalan vágóval, sörrel csúsztatva.
legközelebb minimum 2 adag készül :) kettőnknek :D
köszönöm ezt is :)
v
Mindig örömmel olvasom a megjegyzéseidet, nagyon motiválóak tudnak lenni :)!
VálaszTörlésAzt hiszem bele kell húznom a receptelésbe, mert ha így haladsz, lassan nem lesz mit kipróbálnod ;)!
Mondjuk így, hogy bizonyos receptjeidet számolatlanul sütöm ismét, simán elhúzol :D
TörlésMa is dupla adag alakul :)
köszönöm
De jó végre hallani felőled :)! Örülök hogy bevált a pálcika :)!
TörlésKépzeld, én most raktam be a sütőbe 12 órára keleszteni az első DNK kenyeremet (mert a holnapi ünnepnap miatt zárás előtt 10 perccel már nem maradt kenyér), szóval itt az alkalom, hogy kipróbáljam :)!
megsütöttem, nagyon finom lett, köszönöm a receptet!! :)
VálaszTörlésSzuper, örülök hogy ízlett :)!
VálaszTörlés