2014. június 25., szerda

Málnás pohárkrém

































Nyáron desszertnek a legjobb választás egy pohárkrém (de csak a fagyi után!), amit tele lehet dobálni friss gyümölcsökkel, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Egyszerű, gyors, és senki sem tud ellenállni neki, nem csak az íze, a látványa is csábító. Egy málnás változatot néztem ki magamnak, és a végeredmény isteni lett, ajánlom mindenki figyelmébe!

Hozzávalók:
- A málnaöntethez:
  300 g friss vagy fagyasztott málna + friss málna a díszítéshez
  2 ek. kristálycukor
  1 tk. kukoricakeményítő
  60 ml víz
  1 tk. frissen facsart citrom leve
- A krémhez:
  225 g mascarpone
  150 g porcukor
  165 ml habtejszín
  1/2 tk. kukoricaszirup
  1/2 tk. vanília kivonat
- A morzsához:
  150 g zabkeksz
  1,5 ek. barnacukor
  2 ek. sós, olvasztott vaj
  1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés:
A málnaöntettel kezdem: egy kisebb lábasba kimérem a vizet, elkeverem benne a kukoricakeményítőt és a cukrot, hozzáadom a málnát és a citromlevet is. Közepes lángon, gyakran kevergetve kb. 5 percig rotyogtatom. Amikor már besűrűsödött, a tűzről levéve egy zárható műanyag dobozba szűröm és átpasszírozom, hogy a magoktól megszabaduljak. Az elkészült málna öntetet hűtőbe teszem.
Elkészítem a krémet. A tejszínhabot habverővel felverem, hozzáadom a kukoricaszirupot is.
Egy másik tálban a mascarponét a porcukorral és a vaníliával kb. 3 percig verem, majd beleforgatom a tejszínhabot is, és jól elkeverem a krémet. Egy zárható dobozba kanalazom, hűtőbe teszem, és legalább 2 órán keresztül pihentetem.
A morzsához a kekszet összetöröm, hozzákeverem a cukrot és a fahéjat, majd egy villával beledolgozom az olvasztott vajat is. Tálalásig ezt is hűtőszekrénybe teszem.
A pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt érdemes összeállítani, legegyszerűbben egy habzsák segítségével lehet a krémet és a málna öntetet a pohárba adagolni.
Friss málnával megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése