Nyáron desszertnek a legjobb választás egy pohárkrém (de
csak a fagyi után!), amit tele lehet dobálni friss gyümölcsökkel, és még a
sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Egyszerű, gyors, és senki sem tud ellenállni
neki, nem csak az íze, a látványa is csábító. Egy málnás változatot néztem ki
magamnak, és a végeredmény isteni lett, ajánlom mindenki figyelmébe!
Hozzávalók:
- A málnaöntethez:
300 g friss vagy fagyasztott málna + friss málna a díszítéshez
2 ek. kristálycukor
1 tk.
kukoricakeményítő
60 ml víz
1 tk. frissen
facsart citrom leve
- A krémhez:
225 g mascarpone
150 g porcukor
165 ml habtejszín
1/2 tk. kukoricaszirup
1/2 tk. vanília
kivonat
- A morzsához:
150 g zabkeksz
1,5 ek. barnacukor
2 ek. sós,
olvasztott vaj
1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
A málnaöntettel kezdem: egy kisebb lábasba kimérem a vizet,
elkeverem benne a kukoricakeményítőt és a cukrot, hozzáadom a málnát és a
citromlevet is. Közepes lángon, gyakran kevergetve kb. 5 percig rotyogtatom.
Amikor már besűrűsödött, a tűzről levéve egy zárható műanyag dobozba szűröm és
átpasszírozom, hogy a magoktól megszabaduljak. Az elkészült málna öntetet hűtőbe
teszem.
Elkészítem a krémet. A tejszínhabot habverővel felverem,
hozzáadom a kukoricaszirupot is.
Egy másik tálban a mascarponét a porcukorral és a vaníliával
kb. 3 percig verem, majd beleforgatom a tejszínhabot is, és jól elkeverem a
krémet. Egy zárható dobozba kanalazom, hűtőbe teszem, és legalább 2 órán
keresztül pihentetem.
A morzsához a kekszet összetöröm, hozzákeverem a cukrot és a
fahéjat, majd egy villával beledolgozom az olvasztott vajat is. Tálalásig ezt
is hűtőszekrénybe teszem.
A pohárkrémet közvetlenül tálalás előtt érdemes
összeállítani, legegyszerűbben egy habzsák segítségével lehet a krémet és a
málna öntetet a pohárba adagolni.
Friss málnával megszórva tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése