2020. október 18., vasárnap

Kovászos tepertős pogácsa




Egy ideje gyűjtögetem a kovászos recepteket, ez a tepertős pogácsa is régóta vár már a sorára, de még így is sikerült beelőznie a kovászos aranygaluskát, sőt, a kovászos kenyeret is. Pedig kovászos kenyeret majdnem minden vasárnap sütök, és a receptjét már fejből tudom - valószínűleg pont ezért nem készült még bejegyzés róla. 
De visszatérve a tepertős pogácsához, egy nagyon jó kis receptet találtam hozzá, finom, ropogós és réteges lett, legközelebb talán csak annyit javítanék rajta, hogy egy kicsit vastagabbra nyújtanám, amitől magasabbra nőne, és sokkal mutatósabb lenne.

Hozzávalók:
- A tésztához:
  50 dkg liszt
  3 dl víz
  20 dkg kovász (110 g kenyérliszt + 
                           30 g teljes kiőrlésű liszt + 
                           30 g anyakovász +
                         110 ml víz)
  5 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
  3 dkg só
- A tepertőkrémhez:
  25 dkg tepertő
  5 dkg liszt
- A tetejére:
  1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:
Előző nap 16-17 óra körül a hűtőben tárolt anyakovászból kiveszünk 30 g-ot, hozzáadjuk a 110 g kenyérlisztet, 30g teljes kiőrlésű lisztet, és a 110 ml vizet. Jól összekeverjük, és folpackkal lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.
Másnap reggel 9 óra körül kimérjük a lisztet, a vizet, és elkeverjük csak annyira, hogy a liszt ne maradjon szárazon. Folpakkal letakarjuk, és egy órán keresztül állni hagyjuk. Ez az úgynevezett autolízis, ami a tészta gluténszerkezetét erősíti.
Egy óra elteltével a vízzel elkevert liszthez hozzáadjuk a kovászt, a tejfölt, 10 percen keresztül dagasztjuk, végül a sót is belekeverjük, és még 5 percen keresztül dagasztjuk. 
A tésztát kiolajozott kelesztőtálba tesszük. A tepertőt ledaráljuk, és elkeverjük a liszttel. A tésztát 40-60 perces időközönként meghajtogatjuk, az egyes hajtogatások után kinyújtjuk, és megkenjük a tepertőkrém egyharmadával. 
A háromszor meghajtogatott tésztát kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, és egy tepsibe rendezzük, konyharuhával letakarva még egy órát pihentetjük. 
A felvert tojással megkenjük a pogácsák tetejét, 180 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése