2020. október 25., vasárnap

Füstölt lazac


Lassan véget ér a grillszezon, azért most hétvégén még begyújtottunk a töltényszmókerbe, a jó idő miatt, ami persze elmaradt. A szokásos bbq oldalason kívül lazacot is füstöltünk, ami nagyon jól sikerült, ezért most gyorsan le is írom a receptjét, hogy legközelebb kéznél legyen. 
Fotó is készült róla, bár addigra már besötétedett, a lényeg azért látszik. A fűszerezést nem vittük túlzásba, és pont jó volt így, hogy tisztán érződött a lazac íze, nem is hiányzott róla semmi. A végén egy kis kakukkfüvet azért dobtunk rá, de már nem nagyon vette át az ízét, talán legközelebb még egy kis rozmaringgal próbálkozni fogok.

Hozzávalók:
  1 kg lazac
  juharszirup (vagy méz egy kevés almalével hígítva) a kenéshez
  friss rozmaring vagy kakukkfű
- A nedves páchoz:
  100 g barna cukor
  50 g só
  5 dl hideg víz

Elkészítés:
A halat a pikkelyektől megtisztítjuk.
Egy lazacszelet méretű tálba vagy dobozba kimérjük a hideg vizet, majd feloldjuk benne a cukrot és a sót. A lazacot beletesszük, és legalább 4, de inkább 8 órán keresztül, hűtőszekrényben, lefedve pácoljuk.
Ezután a lazacot szárazra töröljük, és a hűtőbe visszatéve 2-4 órán keresztül száradni hagyjuk, hogy a felszínén fényes réteg képződjön.
A lazacszelet bőrös részét beolajozzuk, az olajozott részével füstölő rácsára fektetjük. Az első órában alacsony, 140-150 F (60-65 C) fok hőmérsékleten füstöljük, hogy megelőzzük a lazac felületén kialakuló fehérje (albumin) kicsapódások kialakulását. 
Egy óra elteltével juharsziruppal bekenjük, és magasabb, kb. 175 F (80 C) fokig emelkedő hőfokon sütjük, fél óránként újra megkenjük.
A lazac akkor készül el, ha a közepe eléri 140-150 F (60-65 C) fokot, ehhez kb. 3 óra szükséges.
Ha nagyobb adagot füstölünk, hűtőben kb. 10 napig, vákuumfóliázva pedig 3 héten keresztül is tárolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése