Ma van a kézműves fagylalt napja! Remélem mostanra
mindenkinek sikerül degeszre ennie magát az országszerte feláron kínált
fagyikból, már ha volt türelme kivárni a cukrászdák előtt kígyózó sorokat...
Ennek alkalmából ma én is elkészítettem az első igazi,
fagyigépes fagyimat, és azt hiszem – hasonlóan a bonbonozáshoz - új kattanás
van kialakulóban: a fagyi gyártás :)!
Korábban már próbáltam a fagyit kézi módszerrel kikeverni,
ami abból áll, hogy a fagyit 20 percenként kivesszem a fagyóból, átkeverem és
visszateszem, mindezt 4-5 alkalommal megismételve. Nem vált be :(. Hiába
kevergettem szorgosan, egy összefagyott jégtömb lett az eredmény, ellenben a
fagyigéppel előállított igazi, krémes állagú finomsággal. Olyannyira nagy a
kontraszt a két változat között, hogy véleményem szerint nem érdemes fagyigép
nélkül belevágni. Persze könnyen beszélek, mert nekem csak fel kellett másznom nagymamámnál a padlásra, hogy előássam az ott porosodó, régi gépünket, amit nem is
értek, miért került fel.. Nagyon örülök, hogy végre eszembe jutott!
Visszatérve a fagyigép problémára, tény, hogy manapság
nagyon sok felesleges konyhai gép van, ami csak a helyet foglalja, de ez, nem az
a gép. Sőt, egyik kedves gasztroblogger ismerősöm arról számolt be a napokban,
hogy náluk a mélyhűtő is le lett cserélve nagyobbra, részben azért, hogy állandó helye lehessen a
fagyigép tartálynak, és bármikor össze lehessen dobni egy gyors fagyit.
Mostantól az enyémnek is bérelt helye van :).
Elsőre egy Áfonyás joghurt fagylaltot választottam Katucitól,
ami isteni lett, ez úton is köszönöm a receptet!
Hozzávalók:
- Az áfonyaszószhoz:
min. 100 g áfonya
50 ml víz
50 g cukor
- A fagyialaphoz:
600 g görög joghurt
(kapható pl. Fehérvári úti Vásárcsarnok, Auchan, Spar)
250 g mascarpone
100 g cukor
1 kezeletlen citrom
reszelt héja
1/2 rúd vanília
magjai
200 ml hideg tejszín
Elkészítés:
Az áfonyát egy kisebb lábasban felteszem főni a vízzel és a
cukorral együtt. Néhány perc alatt összeforralom, amikor már lekvár állagú,
leveszem és félre rakom hűlni.
A joghurtot, a mascarponét, a cukrot, a reszelt citromhéjat
és a vaníliát kézi habverővel kikeverem, hozzáadom az áfonyaszószt is.
Végül a tejszínt kemény habbá verem, és beleforgatom a fagyialapba. Ha szükséges, pár órára még hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Az áfonyás krémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.
Végül a tejszínt kemény habbá verem, és beleforgatom a fagyialapba. Ha szükséges, pár órára még hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Az áfonyás krémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.
Mennyei íz!
VálaszTörlés