2014. május 8., csütörtök

Áfonyás joghurt fagylalt

































Ma van a kézműves fagylalt napja! Remélem mostanra mindenkinek sikerül degeszre ennie magát az országszerte feláron kínált fagyikból, már ha volt türelme kivárni a cukrászdák előtt kígyózó sorokat... 
Ennek alkalmából ma én is elkészítettem az első igazi, fagyigépes fagyimat, és azt hiszem – hasonlóan a bonbonozáshoz - új kattanás van kialakulóban: a fagyi gyártás :)!
Korábban már próbáltam a fagyit kézi módszerrel kikeverni, ami abból áll, hogy a fagyit 20 percenként kivesszem a fagyóból, átkeverem és visszateszem, mindezt 4-5 alkalommal megismételve. Nem vált be :(. Hiába kevergettem szorgosan, egy összefagyott jégtömb lett az eredmény, ellenben a fagyigéppel előállított igazi, krémes állagú finomsággal. Olyannyira nagy a kontraszt a két változat között, hogy véleményem szerint nem érdemes fagyigép nélkül belevágni. Persze könnyen beszélek, mert nekem csak fel kellett másznom nagymamámnál a padlásra, hogy előássam az ott porosodó, régi gépünket, amit nem is értek, miért került fel.. Nagyon örülök, hogy végre eszembe jutott!
Visszatérve a fagyigép problémára, tény, hogy manapság nagyon sok felesleges konyhai gép van, ami csak a helyet foglalja, de ez, nem az a gép. Sőt, egyik kedves gasztroblogger ismerősöm arról számolt be a napokban, hogy náluk a mélyhűtő is le lett cserélve nagyobbra, részben azért, hogy állandó helye lehessen a fagyigép tartálynak, és bármikor össze lehessen dobni egy gyors fagyit. Mostantól az enyémnek is bérelt helye van :).
Elsőre egy Áfonyás joghurt fagylaltot választottam Katucitól, ami isteni lett, ez úton is köszönöm a receptet!

Hozzávalók:
- Az áfonyaszószhoz:
  min. 100 g áfonya
  50 ml víz
  50 g cukor
- A fagyialaphoz:
  600 g görög joghurt (kapható pl. Fehérvári úti Vásárcsarnok, Auchan, Spar)
  250 g mascarpone
  100 g cukor
  1 kezeletlen citrom reszelt héja
  1/2 rúd vanília magjai
  200 ml hideg tejszín

Elkészítés:
Az áfonyát egy kisebb lábasban felteszem főni a vízzel és a cukorral együtt. Néhány perc alatt összeforralom, amikor már lekvár állagú, leveszem és félre rakom hűlni.
A joghurtot, a mascarponét, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát kézi habverővel kikeverem, hozzáadom az áfonyaszószt is.
Végül a tejszínt kemény habbá verem, és beleforgatom a fagyialapba. Ha szükséges, pár órára még hűtőbe teszem, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Az áfonyás krémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot. 



1 megjegyzés: