Grissini, az új kedvenc… Viola barátnőm sütött ilyet pár
hónapja, amikor sushi vacsorán jártunk nála, a bor mellé ropogtattuk és dippekbe
mártogattuk - jó kis este volt :).
Másnap ki is próbáltam, olíviával és szárított paradicsommal
ízesítettem, azóta pedig mindig ezt a sósat sütöm, általában mákos, szezámmagos
és sajtos változatban – a ma esti szilveszteri rágcsa is ez lesz, és ha
valakinek még nincs ötlete ezen a téren, csak ajánlani tudom!
A tökmagolajos-fetás mártogatós receptjét a húgomtól
tanultam - pirítós kencének szokta készíteni reggelire – hihetetlen, milyen
intenzív íze van a tökmagolajnak, és hogy mennyire passzol a fetához,
egyszerűen isteni!
A grissinikhez általában egy adag fokhagymás-tejfölös dippet
is kikeverek – egy kis sóval, borssal és olívaolajjal ízesítve – mindenki
nagyon szereti, pillanatok alatt elfogy!
Hozzávalók:
- A tésztához:
25 g élesztő
200 ml langyos víz
320 g búzaliszt
2-3 ek. olívaolaj
1 tk. kristálycukor
1 tk. só
- A tetejére:
1 tojás
mák
sajt
szezámmag
olajbogyó
- A tökmagolajos-fetás dipphez:
150 g feta
150 g tejföl (20%-os)
150 g tejföl (20%-os)
2-3 ek. tökmagolaj
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt, a cukrot is
hozzáadom, majd egy dagasztótálban a többi hozzávalóval is összedolgozom.
Kenyérsütőben, vagy kézi módszerrel 15 percen keresztül
dagasztom a tésztát, majd egy, de legalább fél óra alatt duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán kb. 40x20 cm-es négyszög
méretűre nyújtom, majd egy pizzavágóval vagy éles késsel a rövidebb oldalról 1 cm vékony csíkokat
vágok le belőle.
Mielőtt a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, megcsavarom
a rudacskákat, a tetejüket tojással megkenem és mákkal/szezámmaggal/sajttal megszórom.
Ha olivabogyóval készítem, az apróra vágott olivát kinyújtott tésztára szórom, sodrófával még
egyet-kettőt nyújtok rajta, hogy tekerés közben ne potyogjanak le róla.
A grissiniket sütés előtt még hagyom fél órát kelni (ha van
rá idő), de egyből mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Légkeveréses fokozaton, 190 fokon, 12-15 perc alatt ropogósra sütöm őket.
Légkeveréses fokozaton, 190 fokon, 12-15 perc alatt ropogósra sütöm őket.
A tökmagolajos-fetás mártogatóshoz összetöröm a fetát, belekeverem a tökmagolajat és a reszelt fokhagymát, és jól összedolgozom az egészet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése