Az idei ciprusi gasztronómia élménybeszámolómból
természetesen nem maradhat ki a nicosiai rokonoknál tett látogatás sem, ahol Christos
isteni, "beefeater bugg"-ban (BBQ) sütött pizzáját, és Katika megunhatatlan spenótos
cannelloniját kóstolhattuk meg.
Na jó, a pizza azért közös alkotás volt, a tésztát Katika
gyúrta, a feltétet közösen pakoltuk, a sütésért pedig Christos volt a felelős.
Nagyon finom lett, ami részben a gránitkőnek, részben a helyi alapanyagoknak
köszönhető, és persze a tészta is jó alapot adott az egészhez.
A gránitköves módszerről már korábban is olvastam, kár, hogy
nem próbáltam előbb, mert akkor már réges-régen azon sütném a pizzákat - sokkal
ropogósabb lesz tőle a tészta, és egyenletesen átsül.
Hazaérve mindezt elmeséltem a húgomnak, aki – szobrász révén – máris a kivitelezésen elmélkedett, és lelkesen magára vállalta a pizza sütő gránitlapom kifaragását :). Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, és alig várom, hogy kipróbálhassam!
Hazaérve mindezt elmeséltem a húgomnak, aki – szobrász révén – máris a kivitelezésen elmélkedett, és lelkesen magára vállalta a pizza sütő gránitlapom kifaragását :). Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, és alig várom, hogy kipróbálhassam!
Azt hiszem a cannelloniról is ideje lenne pár szót ejtenem, amit
a hazaérkezésünk utáni héten egyből egymás után kétszer, azóta pedig már
számtalanszor elkészítettem, mindazok ellenére, hogy eddig nem is voltunk nagy
spenótkedvelők... Nem csak mi jártunk így, több barátunk is, aki kóstolta,
kellemesen csalódott a spenótban, volt, aki a receptjét is elkérte - szóval
következzen egy igazi, spenótnépszerűsítő recept!
Hozzávalók:
250 g cannelloni tészta
- A paradicsomszószhoz:
500 g passata
paradicsomszósz
1 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk. barnacukor
1 ek. vörösborecet
szárított oregánó
só
- A spenótos-fetás töltelékhez:
500 g friss vagy fagyasztott
leveles spenót
(parajpüré nem jó, túlságosan híg lesz tőle a töltelék, a leveles változat Lidl-ben
beszerezhető)
(parajpüré nem jó, túlságosan híg lesz tőle a töltelék, a leveles változat Lidl-ben
beszerezhető)
200 g feta
100 g aprított olívabogyó
50 g parmezán
- A tetejére:
100 g mozzarella
50 g parmezán
Elkészítés:
A paradicsomszósszal kezdem: egy serpenyőben a
felforrósított olívaolajon az apróra vágott fokhagymát fél perc alatt megpirítom,
hozzáadom a cukrot, a vörösborecetet és az oregánót, majd felöntöm a
paradicsomszósszal. Egy csipet sóval ízesítem, és fedő alatt, lassú fokozaton
20 percen keresztül rotyogtatom.
Amíg fő a paradicsomszósz, elkészítem a spenótos tölteléket:
a friss/kiolvasztott spenótot elkeverem a fetával, a reszelt parmezánnal és az
apróra vágott olívabogyóval, jól összedolgozom az egészet. Ha friss spenóttal dolgozom, a száraktól megtisztítom, és S késes aprítóban felaprítom.
A cannelloni csövecskéket egyesével megtöltöm – nálam a
következő módszer vált be a legjobban: a tésztát függőleges helyzetben egy
tányérra állítom, és egy kiskanál/az ujjam segítségével jól megtömöm a spenótos
töltelékkel – és már mehet is a kiolajozott tepsibe. Még egyszerűbb, ha a tölteléket habzsákba kanalazom, és a felállított tésztacsövekbe nyomom.
Az egymás mellett sorakozó, megtöltött tésztákat leöntöm a
paradicsomszósszal, megpakolom a mozzarella és parmezán szeletekkel, majd 180-200
fokosra előmelegített (gázsütő 2-es fokozat) sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése