2020. szeptember 29., kedd

Citromos-levendulás keksz


Már három éve minden nyáron virágzik a kis levendula bokrom, sőt, most egy hete, szeptember végén úgy döntött, hogy másodjára is kinyílik.
A virágokból készített szárított csokrokat eddig csak dekorálásra vagy illatosításra használtam, így mostanra egész sok összegyűlt már, talán itt az ideje, hogy néhányat megegyünk belőlük :).
Elsőre egy levendulás kekszet sütöttem, egy kis citromhéjjal fűszerezve, és azt hiszem egy darabig maradok is ennél a receptnél, mert igazán különleges lett. Talán a levendula kifinomult íze miatt olyan finom, amit nagyon jól kiemel a citrom, minden esetre túlzás nélkül állíthatom, hogy ez lett most a kedvenc kekszünk. 

Hozzávalók:
260 g liszt
230 g hideg vaj
100 g cukor
2 citrom reszelt héja
2-3 ek. levendulavirág
½ tk. só
1 tk. vanília aroma

Elkészítés:
A levendulavirágot a citrom reszelt héjával és egy evőkanálnyi cukorral mozsárban összetörjük.
Késes aprítóval vagy robotgéppel elkeverjük a lisztet, a sót, a vajat, a cukrot, végül a vanília aromát és a citromos-levendulás keveréket is hozzáadjuk.
A tésztát legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen 0,3-0,5 mm vastagra nyújtjuk és sütipecséttel/pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, vagy henger alakúra formázzuk és éles késsel vékonyra szeleteljük. 
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat, és 165 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a szélük aranybarna nem lesz (kb. 12-14 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése