2022. október 24., hétfő

Sütőtökös lasagne

Augusztus végén mindig szomorkodom egy sort, hogy már megint elrepült a nyár, aztán megbékélek az ősszel is, főleg, ha jó hosszúra nyúlik a vénasszonyok nyara, mint idén, október vége felé, még mindig tart. Közben rájövök, hogy igazából ez jobb is, mint a nyár, nincsen kánikula, ami újabban egyre többször jelentkezik, csak a melengető napsütés és a színesedő fák, olyan jó ilyenkor a szabadban lenni. És a konyhában is: még van elég friss zöldség és gyümölcs nyárról, de már megjelennek az őszi finomságok is, mint például a sütőtök, gesztenye, erdei gomba..
Az idei sütőtökös kedvencem a lasagne, szerintem jobb, mint a klasszikus verzió, nagyon tetszik az édes-sós ízvilága, a ropogós tökmag pedig igazán különlegessé teszi.

Hozzávalók:
250 g lasagne tészta
200 g mozzarella
100 g pirított tökmag
a tetejére reszelt sajt (nálam cheddar) 
- A sütőtök püréhez:
  1 nagy sütőtök
  2 gerezd fokhagyma
  kakukkfű
  oregano
  zsálya
  szerecsendió
  só, bors
  olívaolaj
- A besamelmártáshoz:
  50 g vaj
  50 g liszt
  600 ml zsíros tej
  szerecsendió
  só

Elkészítés:
A sütőtököt kimagozzuk, 5-8 cm széles darabokra vágjuk, és előmelegített sütőbe rakjuk. 220 fokon sütjük 30 percig, majd 200 fokon újabb 30 percig, végül 160 fokon 20-30 percig.
Az apróra vágott fokhagymát olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket: az oregánót, kakukkfüvet, zsályát, és szerecsendiót is reszelünk bele. A kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, hozzákeverjük a fűszeres olajat, sóval, borssal ízesítjük.
A besamelmártással folytatjuk: a vajat egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. A tejet több lépésben hozzáadagoljuk, csomómentesre keverjük, szerecsendiót reszelünk bele, és egy kis sóval ízesítjük. Amikor a mártás már sűrűsödni kezd, folyamatos kevergetés mellett, kis fokozaton még 5 percig rotyogtatjuk, hogy a liszt íz kifőjön belőle.
Kiolajozunk egy akkora tepsit, amit pont kitöltenek a tésztalapok (én 4 darabot szoktam egymás mellé sorakoztatni), és kezdődhet a rétegezés: egy sor tészta (előfőzés nélkül, szárazon), erre egy réteg sütőtök püré, egy réteg besamel, egy mozarella felszeletelve, majd a pirított tökmag kerül. Újabb sor tészta, és így tovább… A tetejére már nem kerül mozzarella, hanem megszórjuk a reszelt sajttal.
200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tálalás előtt még 15 percet pihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése