2016. július 2., szombat

Chia magos-rózsavizes málnalekvár


Egyik délután, chia pudingot kanalazva gondolkodtam el rajta, hogy a chia magból lekvárt is lehetne csinálni, mondjuk málnásat. A chia mag ugyanis amellett hogy szuperegészséges - rengeteg vitamint, fehérjét, antioxidánst és omega-3 zsírsavat tartalmaz – zselésítő hatással is bír, saját súlya 1-2-szeresét képes magába szívni a hozzáadott folyadékból. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi sűrítésre, ami a málnalekvár esetében is tökéletesen működött.
A málnát pedig, nemcsak a szezon miatt választottam gyümölcsnek, hanem azért is, mert az átpaszírozott málnához kevert chia magokkal a málnamagok hatását szerettem volna kelteni.
A recept a Kifőztük magazin júniusi számában is megtalálható. 

Hozzávalók:
(35-40 dkg lekvárhoz)
50 dkg friss vagy fagyasztott málna
5 dkg cukor
3 dkg chia mag
½ tk. rózsavíz  

Elkészítés:
A málnát kiolvasztjuk, kimérjük egy serpenyőbe a cukorral együtt. Alacsony fokozaton kb. 5 perc alatt összetottyantjuk.  A tűzről levesszük, és hogy a magoktól megszabaduljunk, átpaszírozzuk.
Kis fokozaton, további 10-15 percen keresztül forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a chia magot, amikor már kicsit hűlt, a rózsavizet is hozzáadjuk.
Még melegen tiszta üvegekbe mérjük, a tetőt rácsavarjuk, és 15 percre fejre állítjuk. Ezután visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése