2017. február 3., péntek

Mákos kelt kalács


Még egy mákos, mert a mákos mindig jöhet, minden mennyiségben. A mák már önmagában is garancia a sikerhez, nálunk legalábbis nagy népszerűségnek örvend. 
Sütőkövön sült ezt a csavart kalács, de tepsiben is készíthető, ha épp nincs kéznél sütőkő. 
Ajánlom minden mákrajongó és kalácskedvelő figyelmébe!
A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.

Hozzávalók:
- A tésztához:
  50 dkg liszt
  3,5 dkg friss élesztő
  1,5 dl tej
  1 dl víz
  5 dkg cukor
  5,5 dkg vaj
  2 tojássárgája
  3/4 teáskanál só
- A töltelékhez:
  15 dkg darált mák
  10 dkg porcukor
  4,5 dkg olvasztott vaj
- A tetejére:
  tojásfehérje
- A sütőlapáthoz:
  búzadara

Elkészítés:
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A tejet felforraljuk, a vajra öntjük, kihűtjük. Dagasztótálba mérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, hozzáöntjük a vajas-tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt. Kb. 10 percen keresztül dagasztjuk, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk, majd kelesztőtálban 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt a sütőkővel együtt 230 fokra melegítjük, majd a követ további 1/2 órán át hevítjük. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. A porcukorral elkevert mákkal egyenletesen megszórjuk, és a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. Késsel hosszában kettévágjuk, és a 2 tésztaágat egymáson átcsavarjuk. Az így kapott fonatot kör alakúra formázzuk, a villával felvert tojásfehérjével megkenjük. A búzadarával megszórt sütőlapát segítségével a forró sütőkőre csúsztatjuk, és 175 fokon 30 perc alatt megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése