2017. január 27., péntek

Pozsonyi kifli


Két ünnep között vágtam bele a Pozsonyi kifli projektbe, mert volt időm, mákom, dióm és kedvem is a sütéshez.
Első alkalommal készítettem, talán ezért volt egy kicsit időigényes, mire a töltést, formázást begyakoroltam, de a végére már egész gyorsan ment, és csücskök is kellően hegyesre sikerültek. Ezen kívül ott volt még a diótörés, amivel szintén elment egy fél óra, a darálás, és az egy-egy órás pihentetés. Ez utóbbi, a két órán keresztül tartó szárítás bizonyult a legnagyobb kihívásnak, amit a tetejére kent tojásréteg megrepedezése miatt kellett kivárni.
Mindezek ellenére mindenkinek ajánlom ezt a sütit, mert nagyon mutatós, isteni finom, és ebben a januári hidegben igazán jól tud esni.

Hozzávalók:
(15db mákos és 15db diós kiflihez)
- A tésztához:
  50 dkg liszt
  5 dkg porcukor
  1 csipetnyi só
  4 nagy tojássárgája
  1 citrom reszelt héja
  10 dkg vaj
  8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj)
  1 dkg friss élesztő
  1,5 dl tej
- A mákos töltelékhez:
  20 dkg darált mák
  12 dkg cukor
  1 dl víz
  1 citrom reszelt héja
- A diós töltelékhez:
  20 dkg darált dió
  12 dkg cukor
  1 dl víz
  1 citrom reszelt héja
- A tetejére:
  2 tojás

Elkészítés:
A lisztet kimérjük, elmorzsoljuk vele a hideg, hűtőből kivett vajat és a zsírt. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, belemorzsoljuk az élesztőt (amit előtte nem futtatunk fel) és a tejet is hozzáöntjük. A tésztát egyneműre dolgozzuk, és legalább fél órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a kétféle tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a reszelt citromhéjjal elkevert mákra. A tölteléket jól összedolgozzuk, és kihűtjük.  A dióval is hasonlóan járunk el.
A hűtőben pihentetett tésztát 3 dkg-os, gömbölyű darabokra alakítjuk, majd 2mm vastagságú, ovális darabokra nyújtjuk. A diós és a mákos töltelékeket 15-15 egyenlő részre osztjuk, és a tésztadarabokkal megegyező hosszúságú, elvékonyodó rudakat gyúrunk belőlük, amiket a tésztára helyezünk és a hosszanti iránnyal párhuzamosan feltekerjük. A feltekert tésztát kicsit meggyúrjuk, szivar alakúra formázzuk, úgy, hogy a végei kissé hegyesek legyenek, majd a mákosakat patkó, a diósakat pedig ácskapocs alakúra formázzuk.
A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a tojássárgájával megkenjük. A konyhapulton kb. egy órán keresztül pihentetjük. Ha a sárgája teljesen megszáradt, és a tészta felületén hajszálvékony repedések keletkeztek, a fehérjével is bekenjük, és ismét egy órán keresztül pihentetjük.
190 fokosra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése