2015. november 28., szombat

Konyakos, tokaji boros csirkemájpástétom

































Első alkalommal készítettem májpástétomot, Gordon Ramsay receptje alapján.
Első olvasásra egy kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítési folyamat, de egyáltalán nem vészes. Talán a flambírozás okozhat némi kihívást, viszont e nélkül is finom lesz a pástétom. Ezt bátran állíthatom, mert én is most próbáltam először, és nem sikerült. Pedig utána néztem: kétféle eljárást találtam, az egyik esetben nem gyújtották be az alkoholt, csak a magas hőfok hatására a serpenyőben magától begyulladt. Ezt a változatot próbáltam ki, de hiába vártam a lángokat, nem jöttek. Csak utána olvastam, hogy úgy is lehet csinálni, hogy a serpenyőbe öntött alkoholt még külön begyújtjuk egy hurkapálcával, valószínűleg ez a hatékonyabb módszer, legközelebb ki is próbálom.
Az eredmény egyébként egy ízletes, különleges májpástétom lett, a konyaknak és a bornak köszönhetően, a tetején lévő fűszervaj pedig a tartósítást segíti elő. 
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
(12 darabhoz)
- A pástétomhoz:
  30 dkg csirkemáj
  2 dl tej
  3 db tojás + 2 db sárgája
  7,5 dkg vaj
  2 teáskanál só
  3 evőkanál olívaolaj
  2 közepes fehérhagyma
  1 babérlevél összetörve
  3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított kakukkfű
  1 szál friss vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
  ¼ teáskanál fehérbors
  5 evőkanál konyak
  2 dl édes Tokaji bor
- A fűszervajhoz:
  15 dkg vaj
  szerecsendió
  rozmaring
  kakukkfű

Elkészítés
A csirkemájat az inaktól megtisztítjuk és egy éjszakára tejbe áztatjuk. Felhasználás előtt jól lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, 3-5 perc alatt üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát a fűszerekkel együtt.  Hozzáadjuk a konyakot, flambírozzuk, és pár percig forraljuk. A Tokajit is hozzáöntjük, 10 percen keresztül főzzük, kb. egyharmadára redukáljuk. Félre rakjuk hűlni, és amikor már nem süt, belekeverjük a vajat, a májat és a tojásokat, sóval, borssal ízesítjük, majd turmixgépben jól összedolgozzuk.
A pástétomot kis kerámia sütőformákba adagoljuk és egy tepsibe sorakoztatjuk, majd forró, de nem forrásban lévő vizet öntünk a tepsibe, legalább egy ujjnyi magasságig. 110 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és 20-25 percen keresztül sütjük. A pástétom elkészült, ha a sütőformát megdöntve nem folyik, maximum kicsit lötyög a közepén. A tepsiből kiszedjük a sütőformákat, és 4 órára hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a fűszervajat a pástétomok lezárásához. A vajat megolvasztjuk, de csak annyira, hogy ne forrjon. Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a felaprított kakukkfüvet és a rozmaringot, és a pástétomokra kanalazzuk.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése