Első alkalommal készítettem májpástétomot, Gordon Ramsay
receptje alapján.
Első olvasásra egy kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítési
folyamat, de egyáltalán nem vészes. Talán a flambírozás okozhat némi kihívást, viszont
e nélkül is finom lesz a pástétom. Ezt bátran állíthatom, mert én is most
próbáltam először, és nem sikerült. Pedig utána néztem: kétféle eljárást
találtam, az egyik esetben nem gyújtották be az alkoholt, csak a magas hőfok
hatására a serpenyőben magától begyulladt. Ezt a változatot próbáltam ki, de hiába
vártam a lángokat, nem jöttek. Csak utána olvastam, hogy úgy is lehet csinálni,
hogy a serpenyőbe öntött alkoholt még külön begyújtjuk egy hurkapálcával, valószínűleg
ez a hatékonyabb módszer, legközelebb ki is próbálom.
Az eredmény egyébként egy ízletes, különleges májpástétom
lett, a konyaknak és a bornak köszönhetően, a tetején lévő fűszervaj pedig a tartósítást
segíti elő.
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megtalálható.
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megtalálható.
Hozzávalók:
(12 darabhoz)
- A pástétomhoz:
30 dkg
csirkemáj
2 dl tej
3 db tojás +
2 db sárgája
7,5 dkg vaj
2 teáskanál
só
3 evőkanál
olívaolaj
2 közepes
fehérhagyma
1 babérlevél
összetörve
3 szál friss
vagy 2 teáskanál szárított kakukkfű
1 szál friss
vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
¼ teáskanál
fehérbors
5 evőkanál
konyak
2 dl édes
Tokaji bor
- A fűszervajhoz:
15 dkg vaj
szerecsendió
rozmaring
kakukkfű
Elkészítés:
A csirkemájat
az inaktól megtisztítjuk és egy éjszakára tejbe áztatjuk. Felhasználás előtt
jól lecsepegtetjük.
Egy
serpenyőben olívaolajat melegítünk, 3-5 perc alatt üvegesre pirítjuk a
felaprított hagymát a fűszerekkel együtt. Hozzáadjuk a konyakot,
flambírozzuk, és pár percig forraljuk. A Tokajit is hozzáöntjük, 10 percen
keresztül főzzük, kb. egyharmadára redukáljuk. Félre rakjuk hűlni, és amikor
már nem süt, belekeverjük a vajat, a májat és a tojásokat, sóval, borssal
ízesítjük, majd turmixgépben jól összedolgozzuk.
A pástétomot
kis kerámia sütőformákba adagoljuk és egy tepsibe sorakoztatjuk, majd forró, de
nem forrásban lévő vizet öntünk a tepsibe, legalább egy ujjnyi magasságig. 110
fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és 20-25 percen keresztül sütjük. A pástétom
elkészült, ha a sütőformát megdöntve nem folyik, maximum kicsit lötyög a
közepén. A tepsiből kiszedjük a sütőformákat, és 4 órára hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a
fűszervajat a pástétomok lezárásához. A vajat megolvasztjuk, de csak annyira,
hogy ne forrjon. Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a felaprított
kakukkfüvet és a rozmaringot, és a pástétomokra kanalazzuk.
Fogyasztásig
hűtőben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése