2015. december 7., hétfő

Baba ganoush gránátalmával és sült cukkini csíkokkal

































Baba ganoush – vagyis arab padlizsánkrém, aminek jellegzetes, füstös ízét a grillezés adja. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk, egy-egy grillezés alkalmával, a faszénnel/fával megrakott grillsütőn pirítsuk meg néhány padlizsánt, hogy isteni padlizsánkrémet készíthessünk belőle. A füstöléshez jó módszer még a gázsütő nyílt lángja felett megperzselni a padlizsánt - a villanytűzhelyeseknek pedig marad az első változat. 
Többféleképpen készíthető, egyes arab országokban hagymát, paradicsomot, és más zöldségfélét is adnak hozzá, én most egy egyiptomi változatot hoztam, ami a padlizsánon kívül tahinit, fokhagymát, sót és citromlevet tartalmaz. Az eredeti verziótól eltérően egy kevés szumákot is szórtam bele, ami egy kicsit fanyar, citrusos ízt adott a padlizsánkrémnek.  
Köretnek leginkább a pita illik hozzá, de tálalhatjuk pirítóssal, vagy sült cukkini csíkokkal is, ahogy most készítettem.
A recept a Kifőztük novemberi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
(4 személyre)
- A padlizsánkrémhez:
  2 padlizsán
  5 dkg tahini
  3 evőkanál frissen facsart citromlé
  1 evőkanál olívaolaj
  1-2 gerezd fokhagyma
  1 teáskanál szumák
  1 teáskanál só
  friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld
- A cukkini csíkokhoz:
  3 kisebb cukkini
  1 teáskanál fokhagyma granulátum
  ½ teáskanál só
  frissen darált tarkabors
  ½ teáskanál kakukkfű
  liszt
  olaj a sütéshez
- A tetejére:
  gránátalmamagok díszítéshez

Elkészítés:
A padlizsán héját - ha van rá lehetőség - nyílt gázláng felett megperzseljük, amíg a héja teljesen elfeketedik.  Fa pálcikával megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A padlizsánokat a sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héjukat, egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Két evőkanálnyi citrommal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
Egy mozsárban összetörjük a feldarabolt fokhagymát, a szumákot, a sót és az apróra vágott koriandert. A padlizsánt is belekeverjük, majd a tahinit, a maradék citromlevet és az olívaolajat is hozzádolgozzuk.
Pár órára, vagy akár egy napra is hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
A cukkinit csíkokra vágjuk és borssal megszórjuk. A fokhagyma granulátumot, a sót, a kakukkfüvet, a petrezselymet összekeverjük és megforgatjuk benne a cukkini csíkokat, majd lisztben is meghempergetjük. Forró, bő olajban kisütjük.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése