Baba ganoush – vagyis arab padlizsánkrém, aminek
jellegzetes, füstös ízét a grillezés adja. Éppen ezért, ha van rá lehetőségünk,
egy-egy grillezés alkalmával, a faszénnel/fával megrakott grillsütőn pirítsuk
meg néhány padlizsánt, hogy isteni padlizsánkrémet készíthessünk belőle. A
füstöléshez jó módszer még a gázsütő nyílt lángja felett megperzselni a
padlizsánt - a villanytűzhelyeseknek pedig marad az első változat. 
Többféleképpen készíthető, egyes arab országokban hagymát,
paradicsomot, és más zöldségfélét is adnak hozzá, én most egy egyiptomi változatot
hoztam, ami a padlizsánon kívül tahinit, fokhagymát, sót és citromlevet tartalmaz.
Az eredeti verziótól eltérően egy kevés szumákot is szórtam bele, ami egy kicsit fanyar, citrusos ízt adott a
padlizsánkrémnek.  
Köretnek leginkább a pita illik hozzá, de tálalhatjuk
pirítóssal, vagy sült cukkini csíkokkal is, ahogy most készítettem. 
A recept a Kifőztük novemberi számában is megtalálható. 
Hozzávalók: 
(4 személyre)
- A
padlizsánkrémhez:
  2 padlizsán
  5 dkg tahini
  3 evőkanál frissen facsart citromlé
  1 evőkanál olívaolaj
  1-2 gerezd fokhagyma
  1 teáskanál szumák
  1 teáskanál só
  friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld
- A cukkini csíkokhoz:
  3 kisebb cukkini
  1 teáskanál fokhagyma granulátum
  ½ teáskanál só
  frissen darált tarkabors
  ½ teáskanál kakukkfű
  liszt
  olaj a sütéshez
- A tetejére:
  gránátalmamagok díszítéshez
Elkészítés: 
A padlizsán
héját - ha van rá lehetőség - nyílt gázláng felett megperzseljük, amíg a héja
teljesen elfeketedik.  Fa pálcikával megszurkáljuk, alufóliával kibélelt
tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A
padlizsánokat a sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héjukat, egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Két evőkanálnyi citrommal
meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
Egy mozsárban
összetörjük a feldarabolt fokhagymát, a szumákot, a sót és az apróra vágott
koriandert. A padlizsánt is belekeverjük, majd a tahinit, a maradék citromlevet
és az olívaolajat is hozzádolgozzuk.
Pár órára,
vagy akár egy napra is hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
A cukkinit
csíkokra vágjuk és borssal megszórjuk. A fokhagyma granulátumot, a sót, a
kakukkfüvet, a petrezselymet összekeverjük és megforgatjuk benne a cukkini
csíkokat, majd lisztben is meghempergetjük. Forró, bő olajban kisütjük.  


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése