2015. december 24., csütörtök

Sütőtökös puszedli


A Pihe-puha sütőtökös cookie-m továbbfejlesztése ez a puszedli, ami nem is igazi puszedli, mert mézet nem tartalmaz. A sütőtök viszont mézes ízt ad neki, innen jött az elnevezés.
Legutóbb kétféleképpen készítettem: cukormázzal és sütés előtt porcukorban megforgatva – az utóbbi változat sütés közben kissé megrepedezik, és a pöfeteg sütihez hasonló kérge lesz, na ez most nálam nem lett olyan látványos, de azért így is nagyon szerettük.
És ha már úgy alakult, hogy pont december 24-én sikerült felraknom ezt - a még novemberben készült - receptet, itt a remek alkalom, hogy boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánjak minden kedves olvasómnak :)!
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megtalálható.

Hozzávalók:
(60 darabhoz)
- A puszedlihez:
  60 dkg liszt
  1 teáskanál szódabikarbóna
  1 teáskanál sütőpor
  1 teáskanál mézeskalács fűszer
  1 teáskanál fahéj
  ¼ teáskanál só
  12 dkg vaj
  22 dkg porcukor + a tetejére
  25 dkg sütőtök
  1 tojás
  1 teáskanál vanília aroma
  keményebb sárgabarack vagy szilvalekvár
- A cukormázhoz:
  1 tojásfehérje
  15 dkg szitált porcukor

Elkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket, a szerecsendiót és a sót elkeverjük egy tálban.
A vajat és a porcukrot egy magasabb falú edényben habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk az előzőleg már jól összetört sütőtök pürét, a tojást és a vaníliás cukrot, habverővel összedolgozzuk az egészet. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztából egyforma méretű golyókat formázunk, a közepükbe egy lyukat nyomunk az ujjunkkal, és belenyomjuk a kb. 1 cm x 1cm x 1cm - es méretűre feldarabolt lekvár kockákat. A golyókat lezárjuk és kissé lelapítjuk, porcukorban megforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
175-180 fokosra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt készre sütjük.
A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény) habbá verjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül keverjük, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön, akkor jó, ha megáll a keverőn.
A puszedliket belemártjuk a cukormázba, tálcára rakjuk, és hagyjuk megszáradni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése