A Pihe-puha sütőtökös cookie-m továbbfejlesztése ez a puszedli,
ami nem is igazi puszedli, mert mézet nem tartalmaz. A sütőtök viszont mézes ízt ad neki, innen
jött az elnevezés.
Legutóbb kétféleképpen készítettem: cukormázzal és sütés
előtt porcukorban megforgatva – az utóbbi változat sütés közben kissé
megrepedezik, és a pöfeteg sütihez hasonló kérge lesz, na ez most nálam nem
lett olyan látványos, de azért így is nagyon szerettük.
És ha már úgy alakult, hogy pont december 24-én sikerült
felraknom ezt - a még novemberben készült - receptet, itt a remek alkalom, hogy
boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánjak minden kedves olvasómnak :)!
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is
megtalálható.
Hozzávalók:
(60 darabhoz)
- A puszedlihez:
60 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál só
12 dkg vaj
22 dkg porcukor + a tetejére
25 dkg sütőtök
1 tojás
1 teáskanál vanília aroma
keményebb sárgabarack vagy szilvalekvár
- A cukormázhoz:
1
tojásfehérje
15 dkg
szitált porcukor
Elkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, és 200 fokra
előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, a
mézeskalács fűszerkeveréket, a szerecsendiót és a sót elkeverjük egy tálban.
A vajat és a porcukrot egy magasabb falú edényben
habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk az előzőleg már jól összetört sütőtök
pürét, a tojást és a vaníliás cukrot, habverővel összedolgozzuk az egészet.
Fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztából egyforma méretű golyókat formázunk, a
közepükbe egy lyukat nyomunk az ujjunkkal, és belenyomjuk a kb. 1 cm x 1cm x
1cm - es méretűre feldarabolt lekvár kockákat. A golyókat lezárjuk és kissé
lelapítjuk, porcukorban megforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
175-180 fokosra előmelegített sütőben, 10-15 perc
alatt készre sütjük.
A cukormázhoz a tojásfehérjét (nem túl kemény)
habbá verjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Habverővel 7 percen keresztül
keverjük, amíg sűrű, tejföl állagú nem lesz. A habverőt kiemelve nem szabad,
hogy folyjon vagy csöpögjön, akkor jó, ha megáll a keverőn.
A puszedliket belemártjuk a cukormázba, tálcára
rakjuk, és hagyjuk megszáradni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése