2016. február 19., péntek

Sütőtökös-gyömbéres bonbon



Sütőtökből bármit lehet készíteni, akár bonbont is. Egy maradék adag sült sütőtökből kevertem ki ezt a mézeskalácsfűszerrel és kandírozott gyömbérrel ízesített sütőtökös bonbon tölteléket, ami aztán a karácsonyi bonbon kollekcióm egyik íze lett. A mézeskalács fűszernek köszönhetően ez volt a leginkább karácsonyi hangulatú bonbon az összes közül, pont egy ilyen kellett még a bonbonos dobozokba. A bonbonok családnak és a barátoknak készültek ajándékba, több napos gyártásban, az alábbi ízekben:


Ezek közül a kesudiós bonbon és a karamellizált fehér csoki receptje hiányzik még a blogról. A kesudiós változat hamarosan érkezik, a karamellizált fehér csokiról viszont nem írok külön bejegyzést, de azért pár szót megérdemel, mert isteni finom lett. Praliné Zsuzsi receptje alapján készült,  és hogy egy kicsit különlegesebb legyen, kakaóbab-grillázzsal szórtam meg. Érdemes kipróbálni, mert a karamellizálás a fehér csokit egy másik dimenzióba emeli, és ez nem túlzás - még a fehér csokit nem igazán kedvelő barátaim is odáig voltak érte.
Visszatérve a sütőtökös bonbonhoz, akár most is elkészíthető, és talán segíthet ebben a borús, esős időben egy kicsit feltornázni az endorfin szintünket :).

Hozzávalók:
(30 darabhoz)
- A sütőtökös-gyömbéres töltelékhez:
  70 g sütőben megsütött sütőtök püré
  70 g fehércsoki
  1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
  2-3 szelet kandírozott gyömbér
  35 ml habtejszín
- A csokiburokhoz:
  200 g étcsokoládé
  2 g porított kakaóvaj

Elkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A tejszínt felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, és a feldarabolt fehércsokit beledolgozzuk. A ganache-t simára keverjük és berakjuk a hűtőbe.
A villával összetört sütőtökbe belereszeljük a kandírozott gyömbért, hozzákeverjük a fehércsokis krémhez, és egy nyomózsákba kanalazzuk az egészet.
Az étcsokit temperáljuk: 40-45 fokosra melegítjük, majd visszahűtjük 34-35 fokosra, ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat.
Elkészítjük a csokihüvelyeket: tovább hűtjük az étcsokit 31-32 fokosra, és megtöltjük vele a polikarbonát formát. Amikor már minden mélyedés megtelt csokival, az előre kikészített sütőpapír felé fordítjuk a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzzuk, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazzuk a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogjuk a bonbonokat lezárni. A formát 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokihüvelyek megdermedjenek.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagoljuk a sütőtökös-gyömbéres tölteléket, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszük a hűtőbe.
Az újratemperált csokival lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30 perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.
A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése