Sütőtökből bármit lehet készíteni, akár bonbont is. Egy
maradék adag sült sütőtökből kevertem ki ezt a mézeskalácsfűszerrel és kandírozott
gyömbérrel ízesített sütőtökös bonbon tölteléket, ami aztán a karácsonyi bonbon
kollekcióm egyik íze lett. A mézeskalács
fűszernek köszönhetően ez volt a leginkább karácsonyi hangulatú bonbon az összes
közül, pont egy ilyen kellett még a bonbonos dobozokba. A bonbonok családnak és
a barátoknak készültek ajándékba, több napos gyártásban, az alábbi ízekben:
Ezek közül a kesudiós bonbon és a karamellizált fehér csoki receptje hiányzik még a blogról. A kesudiós változat hamarosan érkezik, a karamellizált fehér csokiról viszont nem írok külön bejegyzést, de azért pár szót megérdemel, mert isteni finom lett. Praliné Zsuzsi receptje alapján készült, és hogy egy kicsit különlegesebb legyen, kakaóbab-grillázzsal szórtam meg. Érdemes kipróbálni, mert a karamellizálás a fehér csokit egy másik dimenzióba emeli, és ez nem túlzás - még a fehér csokit nem igazán kedvelő barátaim is odáig voltak érte.
Visszatérve a sütőtökös bonbonhoz, akár most is elkészíthető, és talán segíthet ebben a borús, esős időben egy kicsit feltornázni az endorfin szintünket :).
Visszatérve a sütőtökös bonbonhoz, akár most is elkészíthető, és talán segíthet ebben a borús, esős időben egy kicsit feltornázni az endorfin szintünket :).
Hozzávalók:
(30
darabhoz)
- A sütőtökös-gyömbéres töltelékhez:
70 g sütőben
megsütött sütőtök püré
70 g
fehércsoki
1 késhegynyi
mézeskalács fűszerkeverék
2-3 szelet
kandírozott gyömbér
35 ml
habtejszín
- A csokiburokhoz:
200 g
étcsokoládé
2 g porított
kakaóvaj
Elkészítés:
A
sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. másfél
óra alatt megsütjük, majd kihűtjük.
A tejszínt
felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket,
és a feldarabolt fehércsokit beledolgozzuk. A ganache-t simára keverjük és
berakjuk a hűtőbe.
A villával összetört sütőtökbe belereszeljük a kandírozott
gyömbért, hozzákeverjük a fehércsokis krémhez, és egy nyomózsákba kanalazzuk az
egészet.
Az étcsokit
temperáljuk: 40-45 fokosra melegítjük, majd visszahűtjük 34-35 fokosra, ekkor
hozzákeverjük a porított kakaóvajat.
Elkészítjük a
csokihüvelyeket: tovább hűtjük az étcsokit 31-32 fokosra, és megtöltjük vele a
polikarbonát formát. Amikor már minden mélyedés megtelt csokival, az előre
kikészített sütőpapír felé fordítjuk a formát, hogy a felesleges csoki
lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzzuk, és a sütőpapíron lévő
csokit visszakanalazzuk a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogjuk a
bonbonokat lezárni. A formát 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokihüvelyek
megdermedjenek.
Nyomózsákból
a mélyedésekbe adagoljuk a sütőtökös-gyömbéres tölteléket, helyet hagyva a
lezárásnak, majd még 15 percre visszük a hűtőbe.
Az
újratemperált csokival lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30 perc hűtés után
kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.
A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.
A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése