Viola barátnőmtől kaptam egy pár szem Szántó Tibor féle
marcipángolyót, kesudiós-macha teás ízben. Eszméletlenül finom volt,
olyannyira, hogy meg kellett próbálnom itthon, bonbontöltelékként valami
hasonlót előállítani.
A marcipánt és a kesudiót fele-fele arányban kevertem ki,
és egy kevés tejszínnel lazítottam az állagán, hogy bonbonhüvelyekbe lehessen
adagolni. Az eredeti marcipángolyóban lévő különleges, füstös ízű kesudiót sajnos nem sikerült beszereznem, helyette natúr kesudiót használtam, amit aprítás előtt egy kicsit
megpirítottam. Nagyon finom lett, azóta
már sokszor készítettem, egy darabig biztosan ez lesz a kedvenc bonbonom.
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
- A kesudiós-marcipános töltelékhez:
70 g natúr kesudió
70 g marcipán
1 teáskanál macha teapor
1 teáskanál cukor
1 csipetnyi Maldon füstölt só
60 ml habtejszín
- A csokiburokhoz:
200 g étcsokoládé
2 g porított kakaóvaj
Elkészítés:
A kesudiót egy serpenyőben megpirítjuk és félre rakjuk
hűlni.
A tejszínt felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, és hozzákeverjük
a macha teaport.
A kesudiót S késes aprítóval zsemlemorzsa nagyságúra zúzzuk,
majd hozzáadjuk a kockára vágott marcipánt, a cukrot, a sót, végül a kihűlt
macha teás tejszínt is hozzáöntjük. Egy homogén krémet kapunk, amit nyomózsákba
kanalazunk.
Az étcsokit temperáljuk: 40-45 fokosra melegítjük, majd
visszahűtjük 34-35 fokosra, ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat.
Elkészítjük a csokihüvelyeket: tovább hűtjük az étcsokit
31-32 fokosra, és megtöltjük vele a polikarbonát formát. Amikor már minden
mélyedés megtelt csokival, az előre kikészített sütőpapír felé fordítjuk a
formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával
lehúzzuk, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazzuk a csokis tálba – a
maradék csoki mennyiséggel fogjuk a bonbonokat lezárni. A formát 10 percre a
hűtőbe tesszük, hogy a csokihüvelyek megdermedjenek.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagoljuk a kesudiós-marcipános
tölteléket, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszük a hűtőbe.
Az újratemperált csokival lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30
perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.
A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.
A recept a Kifőztük magazin februári számában is megtalálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése