2016. március 14., hétfő

Citromos kuglóf


































Pinteresten nézelődve akadtam erre a receptre, ami állítólag a Starbucks-os citromos süti másolata, sőt, még annál is finomabb! Eddig nem kóstoltam ilyet a Starbucks-ban, de a receptet olvasva, a tésztába kevert citrom rostok egyből megfogtak, és úgy tűnt, a tetejére öntött cukormáz is passzolni fog a savanykás ízvilághoz. Neki is láttam, és nem csalódtam a végeredményben: egy igazán citromos, porhanyós tésztájú kuglófot sütöttem, a citrusosságot megédesítő cukormázzal a tetején. 

Hozzávalók:
(24 cm-es formához)
- A tésztához:
  2 citrom
  45 dkg liszt
  1/2 teáskanál sütőpor
  1/4 teáskanál só
  20 dkg puha vaj
  35 dkg porcukor
  3 egész tojás
  23,5 dkg tejföl
- A cukormázhoz:
  1 citrom leve
  15 dkg porcukor

Elkészítés:
A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, és a porcukorba keverjük. A citrust késsel meghámozzuk, és a gyümölcshúst a gerezdek mentén kivágjuk a hártyából egy tál felett úgy, hogy a lecsöpögő citromlevet is felfogjuk. A kinyert rostot 1 cm-es darabokra vágjuk, és a lével együtt félrerakjuk.
 A tojást héjastól, 10 percen keresztül meleg vízben áztatjuk.
A vajat robotgéppel pár perc alatt habosra verjük, majd 2 részletben a porcukrot is hozzáadjuk, és kb. 5 percig tovább habosítjuk. A tojásokat egyesével a cukros tojáshabhoz ütjük, majd a sóval és sütőporral összeforgatott lisztet, a tejfölt, végül a citromot is beledolgozzuk.
Kivajazott, kilisztezett formába kanalazzuk, majd 160 fokon 60 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a cukormázat: a citromlébe szitáljuk és kikeverjük a porcukrot. A kihűlt kuglófra öntjük, és hagyjuk, hogy megszáradjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése