2015. november 17., kedd

Ropogós áfonyás süti



Talán még akad néhány üzletben áfonya – múlt héten a Lidl-ben még láttam – bár az igazat megvallva kicsit elkéstem ezzel a recepttel, legalább egy hónapja kellett volna megosztanom.
Persze jövőre is lesz idény, és ezt a finom áfonyás sütit akkor is el lehet készíteni, ami viszonylag egyszerű, és nagyon mutatós is. Egyszerűen imádom az áfonyát, és ebben a sütiben nagyon dominál az íze, a ropogós tésztaburkolat pedig csak hab a tortán. 
Ezt a receptet is megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában.

Hozzávalók:
 (25 darabhoz)
- A tésztához:
  30 dkg liszt
  20 dkg hideg vaj
  1 evőkanál cukor
  ½ teáskanál só
  120 ml víz
- Az áfonya töltelékhez:
  30 dkg áfonya
  5 dkg cukor
  1 citrom reszelt héja
  ¼ teáskanál só
- A tetejére:
  1 tojás kevés vízzel elkeverve
  cukor

Elkészítés: 
A tésztához kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót. A száraz hozzávalókat lisztezett felületre borítjuk, rászórjuk a kockára vágott hideg vajat is. Egy sodrófával belenyomkodjuk a vajat a lisztbe, időnként egy kés segítségével lekaparjuk a sodrófáról a vajdarabokat. Ha az összes vajdarabot kilapítottuk, a liszttel elkevert vajat felszedjük egy tálba, és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A morzsás tésztához fokozatosan – evőkanalanként - hozzákeverjük a vizet.  Amikor az összes vizet felvette, egy golyót formálunk belőle, majd folpackba csomagolva, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez elkeverjük az áfonyát a cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A körlapok egyik felére egy evőkanálnyi  áfonya tölteléket adagolunk, majd a tészta másik felét ráhajtjuk, és az ujjunkkal összenyomkodjuk, lezárjuk a sütiket. A tetejüket a vízzel elkevert tojással megkenjük, éles késsel 2-3 vágást ejtünk rajtuk, végül cukorral megszórjuk.
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a sütiket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése