Talán még
akad néhány üzletben áfonya – múlt héten a Lidl-ben még láttam – bár az igazat
megvallva kicsit elkéstem ezzel a recepttel, legalább egy hónapja kellett volna
megosztanom.
Persze jövőre is lesz idény, és ezt a finom
áfonyás sütit akkor is el lehet készíteni, ami viszonylag egyszerű, és nagyon
mutatós is. Egyszerűen imádom az áfonyát, és ebben a sütiben nagyon dominál az íze,
a ropogós tésztaburkolat pedig csak hab a tortán.  
Ezt a
receptet is megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában.
Hozzávalók:
 (25
darabhoz)
- A tésztához:
  30 dkg liszt
  20 dkg hideg
vaj
  1 evőkanál
cukor
  ½ teáskanál
só
  120 ml víz
- Az áfonya
töltelékhez:
  30 dkg áfonya
  5 dkg cukor
  1 citrom
reszelt héja
  ¼ teáskanál
só
- A tetejére:
  1 tojás kevés
vízzel elkeverve
  cukor
Elkészítés: 
A tésztához
kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót. A száraz hozzávalókat lisztezett
felületre borítjuk, rászórjuk a kockára vágott hideg vajat is. Egy sodrófával
belenyomkodjuk a vajat a lisztbe, időnként egy kés segítségével lekaparjuk a
sodrófáról a vajdarabokat. Ha az összes vajdarabot kilapítottuk, a liszttel
elkevert vajat felszedjük egy tálba, és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A morzsás
tésztához fokozatosan – evőkanalanként - hozzákeverjük a vizet.  Amikor az
összes vizet felvette, egy golyót formálunk belőle, majd folpackba csomagolva,
1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez
elkeverjük az áfonyát a cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal.
A tésztát 3
mm vastagra nyújtjuk, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A
körlapok egyik felére egy evőkanálnyi  áfonya tölteléket adagolunk, majd a
tészta másik felét ráhajtjuk, és az ujjunkkal összenyomkodjuk, lezárjuk a
sütiket. A tetejüket a vízzel elkevert tojással megkenjük, éles késsel 2-3
vágást ejtünk rajtuk, végül cukorral megszórjuk.
200 fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a sütiket. 


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése