Katuci blogján akadtam rá erre a mutatós bonbonra, olyan jól
nézett ki, ahogy a mák megpöttyözte a fehér csokiburkot, hogy már csak ezért ki
kellett próbálnom. Ehhez képest sima, mák nélküli burokban készítettem el
elsőre, mert azon a héten a bonbonos barátnőmtől gyönyörű transzfer fóliákat kaptam, és egy
mágneses polikarbonát formát is kölcsönbe, amiket azonnal tesztelnem kellett.
A
mágneses forma lényege, hogy az alja egy mágneses lap, amit le lehet pattintani
a szintén mágneses felső résztől. A kettő közé színes, kakaóvajjal mintázott
fóliát lehet rakni, amiről a minta ráolvad a sablonba öntött olvasztott
csokira. Ez a technológia zseniális, apró, szép kis
mintákkal lehet a bonbonokat díszíteni, gyorsan és egyszerűen, én teljesen beleszerettem :). Az egyetlen
hátránya, hogy nem egyszerű beszerezni ezeket a mágneses formákat, webshopokból
lehet rendelni, elég drágán. Talán külföldi oldalakon valamivel
olcsóbb. Mindezek ellenére érdemes egy ilyen formát beszerezni, mert a végtelenségig
lehet variálni benne a bonbonokat, a különféle mintázatú transzfer fóliák miatt.
A mákos töltelékről még annyit, hogy igazán különleges lett
az egész mák állaga miatt, a barátaim közül még azoknak is tetszett, akik annyira
nem rajonganak a fehér csokiért :).
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
- A mákkrémhez:
70 ml 30%-os tejszín
(állati)
100 g fehér csoki
fél rúd vanília vagy 4 ek. frissen facsart citromlé
3 tk. mák
1 kezeletlen narancs
reszelt héja
- A csokiburokhoz:
200 g fehér csoki
1%-nyi porított kakaóvaj
2 tk. egész mák
Elkészítés:
A mákkrémmel kezdem: a tejszínt felforralom a vanília
kikapart magjaival, a mákkal és a narancshéjjal. A tűzről levéve, 2-3 részletben hozzáadom az
összedarabolt fehér csokit, és addig keverem, amíg teljesen egynemű nem lesz. Hagyom,
hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Elkészítem a bonbonhüvelyeket. A fehér csokit megolvasztom és
temperálom: a csokit 40-45 fokosra melegítem, majd visszahűtöm 35-34 fokosra,
ekkor hozzákeverem a porított kakaóvajat, végül a mákot is hozzáadom.
A transzfer fóliát méretre vágom, és a mintázattal felfelé belehelyezem a mágneses polikarbonát formába.
A csokimasszát tovább hűtöm 31-30 fokosra, ekkor megtöltöm vele a polikarbonát formát, majd amikor már minden mélyedést megtelt, egy sütőpapír felé fordítom a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzom, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazom a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogom a bonbonokat lezárni.
A transzfer fóliát méretre vágom, és a mintázattal felfelé belehelyezem a mágneses polikarbonát formába.
A csokimasszát tovább hűtöm 31-30 fokosra, ekkor megtöltöm vele a polikarbonát formát, majd amikor már minden mélyedést megtelt, egy sütőpapír felé fordítom a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzom, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazom a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogom a bonbonokat lezárni.
Az elkészült csokihüvelyeket hűtőbe teszem, és amikor már megdermedt,
megtöltöm a mákkrémmel úgy, hogy maradjon hely a lezárásnak.
A maradék fehér csokit újra temperálom, a bonbonokra öntöm és
habkártyával lehúzom a felesleget. Egy órára hűtőbe teszem, majd kifordítom a
formából a kész bonbonokat.
Tonkababos bonbon
Tonkabab: a mágikus, titokzatos fűszer. Nagyon sok izgalmas
cikket olvastam erről a fűszerkülönlegességről, és elsőre egy olyan desszertben
szerettem volna kipróbálni, amiben jól érvényesül karakteres íze. Ez az
egyszerű, tonkababos csokikrém jó választásnak tűnt – és az is lett :). A tonkababtól igazán
különleges lett a csokikrém. Ez a fekete színű, mandula alakú
fűszer ízeiben és illatában a vaníliát, mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget
egyaránt idézi. Dél – Amerikából származik, csokoládés desszertek fűszerezésére
használják. Nagy mennyiségű fogyasztása sajnos veszélyesnek minősül, kumarin
tartalma miatt több országban törvényileg tiltott. Mindezek ellenére, érdemes
kipróbálni, mert nagyon finom, és kis mennyiségben nem ártalmas.
Ezt a receptet is Katucinál találtam, de Praliné Zsuzsinál és Vianne-nál is megtalálható ez a változat, ami nem véletlenül ilyen népszerű :).
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
- A tonkababos krémhez:
60 ml 30%-os tejszín (állati)
100 g tejcsoki (nálam Milka noisette)
1 tonkabab
- A csokiburokhoz:
200 g 70-80%-os
étcsoki
1%-nyi porított kakaóvaj
Elkészítés:
A töltelékhez a tonkababot a tejszínhez reszelem egy finom
lyukú reszelőn, és felforralom. A lángról levéve simára keverem benne a
feldarabolt tejcsokit.
Az étcsokit temperálom, elkészítem a csokihüvelyeket és 5
percre a hűtőbe teszem, hogy megdermedjenek.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom a tonkababos-csokis
krémet, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszateszem a hűtőbe.
Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Újabb 30-40
perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése