2013. december 15., vasárnap

Szezámmagos - sós karamellás - tejcsokis bonbon



Egy újabb ellenállhatatlan külsejű bonbonra akadtam, ezúttal Praliné Zsuzsinál. Elsőre a pirított szezámmaggal díszített burok tetszett meg, ami - mint kiderült - finom ropogóssá és különlegessé varázsolja a bonbont.
Ezen kívül a sós karamella is régóta foglalkoztatott, mert bevallom, még sosem kóstoltam ezt a desszertet. Kissé bizarrul hangzott számomra a karamell megsózása, de miután jó pár barátnőm áradozva mesélt erről a finomságról, ki kellett próbálnom. Mint általában, most sem csalódtam az ízlésükben, mert a sós karamella igenis jó dolog :)!
Ebben a töltelékben tejcsokival keverve van jelen, de hamarosan sima sós karamellás bonbonnal is jelentkeznem. És ha már a recepteknél tartunk, ezúton jelezném, hogy idén valószínűleg már csak bonbonos bejegyzésekkel jelentkezem, mert túlságosan eluralkodott rajtam a bonbon mánia, és egyszerűen nincs kedvem másba kezdeni :).

Hozzávalók:
(21 darabhoz)
- A sós karamellás – tejcsokis töltelékhez:
  75 g cukor
  50 g habtejszín
  15 g méz
  fél kk. fleur de sel vagy só
  20 g vaj
  75 g tejcsoki
- A burokhoz:
  200 g étcsoki
  1%-nyi porított kakaóvaj
  2 ek. szezámmag

Elkészítés:
A karamell elkészítésével kezdem. Előre kikészítek és kimérek hozzá mindent, mert gyorsan kell dolgozni.
A cukrot egy lábasba teszem és időnként megkeverve, egészen sötét borostyán színűre karamellizom. Amikor már majdnem füstöl, a tűzről lehúzom és óvatosan belekeverem a mézet. Vigyázni kell vele, mert fröcskölhet! Folyamatos kevergetés mellett több lépésben hozzáöntöm a forró tejszint és simára keverem. Hozzáadom a vajat és a sót, végül a tejcsokit, és egyneműre keverem az egészet. Hagyom, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A burokhoz a szezámmagot zsiradék nélkül megpirítom egy serpenyőben, majd kihűtöm.
Elkészítem a bonbonhüvelyeket, érdemes bordáktól mentes, sima felületű bonbonformát választani ehhez, hogy a csokoládé légbuborék nélkül befedje a mélyedéseket. A formát hűtőbe teszem, hogy a csoki megdermedjen.
A sós karamellás-csokis krémet habzsákba kanalazom, és a bonbonhüvelyekbe adagolom úgy, hogy maradjon hely a lezárásnak is. A maradék szezámmagos étcsokit újra temperálom, és lezárom vele a bonbonokat. Fél órára hűtőbe teszem a formát, végül kiborítom a kész bonbonokat.

1 megjegyzés: