2013. április 24., szerda

Epres pite


Kezdődik az eperszezon :)!!! És végre eljött a gyönyörű eprek ideje is, amiket a Vásárcsarnokban vettem szombaton. Egy klasszikus pite receptet választottam hozzá, Marha Stewarttól.
A pite egy rendkívül egyszerű desszert, elkészítése semmiféle konyhai jártasságot nem igényel, a tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta ettől lesz igazán omlós. 
A lényegét a töltelék adja, ami a végtelenségig variálható, készülhet édes (almás, meggyes, diós, mákos, túrós) vagy akár sós (húsos, halas, szalonnás, zöldséges) változatban is.
Eredete meglepően régre nyúlik vissza. Már Kr. e. 9500 tájáról maradtak nyomai annak, hogy őseink megfelelő szerszámok birtokában gabonaőrleményből tésztát készítettek, amely a mai értelemben ismert piték, lepények ősét jelentette. Ha további érdekességre vagy kíváncsi a történetével kapcsolatosan, klikk ide.

Hozzávalók:
(egy pitéhez)
1 kg friss eper
110 g vaj
110 g porcukor + 2 ek. az eperöntethez
1 nagy tojás + 1 sárgája a kenéshez
235 g liszt
1 késhegynyi só
2,5 dl tejszín 1 ek. cukorral felverve

Elkészítés:
A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem, beleütöm a tojássárgáját is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkára borítom, tepsi méretűre nyújtom, a szélére ráhagyok egy keveset. 
Egy 28 cm-es tortaformát kivajazok és megszórok liszttel.
A kinyújtott tésztát feltekerem a nyújtófára, és óvatosan beleengedem a piteformába. Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a forma oldalára is, a felesleget levágom, az alját pedig villával megszurkálom. Még egy órára beteszem a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát egy réteg sütőpapírral beborítom, és a töltelék helyére száraz babot teszek. Előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 15 percig sütöm, majd a babot kiöntöm belőle, megkenem a vízzel elkevert tojássárgájával, és még 5-10 percre visszateszem a sütőbe.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. Az epret megmosom, a zöldet levágom róla úgy, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapjak.
A megpucolt epret serpenyőbe teszem, közepesen alacsony fokozaton kb. 3 percig párolom, hogy egy kicsit megpuhuljon, majd kiszedem egy tányérra.  
A serpenyőben maradt eperléhez egy hozzáadom a két evőkanálnyi porcukrot, és kicsit összeforralom, hogy besűrűsödjön.
A kihűlt epret a tésztára rendezem, és megkenem az eperöntettel, hogy szép fényes legyen.
Tejszínhabbal a tetején, porcukorral megszórva tálalom. 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Elkészítettem ezt a finom epres pitét. Az íze mennyei, csak sajnos valamiért mi csak kanállal tudtuk enni, pedig a tészta a recept alapján készült. Nekem nagyon nehezen állt össze a tészta, és nagyon omlós lett. Nem tudom, hol ronthattam el. Blogomon megtalálod a képet. :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Brigitta!
    Nagyon sajnálom hogy nem lett tökéletes :(. Ez egy eléggé omlós tészta (ettől is finom). Egészben én sem tudtam kiszedni a tortát, de miután felszeleteltem, egyesével kijöttek a szeletek.
    A tészta elvileg akkor morzsásabb a kelleténél, ha nincs rendesen lehűtve.. Sütés előtt pihentetted egy órán keresztül a hűtőben?

    VálaszTörlés