Vicces dolog történt ma velem.
Sertés Stroganoffot akartam főzni, amit általában fejből dobok össze, de most
úgy gondoltam, ha már feltöltöm a receptet, kicsit körbenézek a neten, mások
hogyan készítik.
Az első találat
Mindmegettéről származott. Ahogy elkezdtem olvasni, már a hozzávalókat is
ismerősnek találtam, az elkészítésről nem is beszélve… Aztán a recept végére
érve láttam, hogy ezt a receptet még én küldtem be régen, hat évvel ezelőtt :)…
A recepthez tartozó
hozzászólásokban páran firtatták, hogy milyen hozzávalók férnek bele a
Stroganoff elkészítési módba.
Már csak ezen
felbuzdulva is utánanéztem az eredetének, és fél óra böngészés után teljesen
összezavarodtam, annyi féle sztori, és variáció létezik. Aztán Flatcat-nél
találtam egy nagyon jó kis történelmi áttekintést, akit érdekel klikk ide.
Hozzávalók:
tej + 2 gerezd
reszelt fokhagyma a páchoz
50 dkg sertéskaraj
2 ek. zsír
1 nagy ek. mustár
1 nagy fej
vöröshagyma
25 dkg gomba
(lehetőleg erdei)
1 ek. liszt
2 dl marhahúsleves
alaplé (készülhet egy 1/3 marhahús leveskockából is)
1,5 dl tejszín
(vagy tejföl)
1,5 dl tejföl
1 dl fehérbor vagy
rozé (elhagyható)
10 dkg (3 db)
csemegeuborka
Elkészítés:
A sertéshúst 1 cm
vastag csíkokra vágom, sóval és borssal megszórom. Előző este bepácolom annyi
fokhagymás tejbe, amennyi éppen ellepi.
Másnap a húst
lecsöpögtetem, hozzáadom a mustárt, egy kis sót és borsot, jól elkeverem, és
beteszem a hűtőbe pácolódni, amíg előkészítem a többi hozzávalót.
A zsír felét egy
serpenyőben felhevítem, beleteszem a csíkokra vágott húst, közepesen magas
fokozaton addig pirítom, amíg aranysárga kérget nem kap, nekem ez kb. 10-15
percbe telt. A megpirult sertéscsíkokat kiszedem egy tányérra és alufóliával
letakarom.
A serpenyőben
felolvasztom a zsír másik felét, majd rászórom az apróra vágott hagymát és
üvegesre pirítom.
Következő lépésként
hozzáadom a felszeletelt gombát, egy kis só és bors kíséretében. A lángot
lejjebb tekerem a serpenyő alatt, és fedővel lefedem, 10 percig párolom az
egészet, időnként megkeverem.
Amikor a gombáról
már minden lé elfőtt, megszórom a liszttel, elkeverem, 1-2 percet pirítom,
utána ráöntöm a bort is. 1-2 percig fedő alatt, a borban is párolom, majd
hozzáöntöm a húsleves alaplevet.
A tejfölt a
tejszínnel elkeverem, ezt is ráöntöm, végül a vékony csíkokra vágott
csemegeuborkát és a húst is beleteszem. Fedő alatt, alacsony fokozaton,
időnként megkeverve még 15 percig rotyogtatom, a végén sóval, borssal ízesítem.
Díszítésként friss
petrezselyemzölddel megszórom, tésztával, sült krumplival vagy főtt rizzsel
tálalom.
Megjegyzés:
Ha csirkemellből
készítem, nem szoktam tejbe pácolni, mert anélkül is megpuhul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése