2012. október 1., hétfő

Alapanyagok a bonbonozáshoz

porított kakaóvaj:

Az Ázsia Bt.-ben lehet beszerezni, a temperáláshoz szükséges alapanyag. Otthoni körülmények között háromféle temperálási módszer létezik, a márványlapos temperálás, a beoltó módszer, vagy a porított kakaóvaj használata – ez utóbbi a legegyszerűbb változat, viszont venni kell hozzá porított kakaóvajat, ami egyébként nagyon sokáig elég, mert 100 g csokihoz 1 g-ot (1%) kell adagolni. 
Nagyobb mennyiségben a csokoládéhoz keverve (10-15%) a csokiburok vékonyítására is lehet használni. 

liofilizált málna:

Fagyasztva szárított málna. A málnát -70 fokosra hűtik, majd a vákuumban történő melegítés során a jég vízgőzzé alakul és elpárolog, a málna pedig megtartja nap érlelte zamatát és minden értékét. 
A liofilizált gyümölcsök állaga rendkívül ropogós és száraz, ebből adódóan jól használható a csokiburok megfestéséhez, díszítéséhez. Töltelékbe keverve kiemeli a gyümölcs ízét. 
A liofilizált gyümölcsöket is az Ázsia Bt.-ben szoktam megvásárolni. 

matcha teapor:

A Matcha tea Japánból származik, jelentése "őrölt tea". Ezt a különleges zöld teát Japánban és Kínában termesztik, nagyon egészséges, sok vitamint tartalmaz. Intenzív zöld színe és finom por állaga miatt jól használható a csokiburok megfestéséhez, díszítéséhez. 
Szintén az Ázsia Bt.-ben lehet beszerezni. 

tonkabab:

A tonkabab egy fekete színű, mandula alakú fűszer ízeiben és illatában a vaníliát, mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi. Dél - Amerikából származik, csokoládés desszertek fűszerezésére használják. Nagy mennyiségű fogyasztása sajnos veszélyesnek minősül, kumarin tartalma miatt több országban törvényileg tiltott. Mindezek ellenére, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, és kis mennyiségben nem ártalmas. 
A Culinaris üzleteiben beszerezhető.

minőségi csokoládé:

Csak jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokikat (60-80%)  érdemes használni a bonbon készítéshez. Hol érdemes megvásárolni ezeket a minőségi csokikat?
A Lidl-ben J. D. Gross és Bellarom márkájú táblás étcsokikat, az Aldiban pedig Choceur márkájút lehet beszerezni egész jó áron. Nagyobb kiszerelésben a Metro-ban lehet Callebaut márkájú belga csokit vásárolni, 2,5 kg-os méretben, illetve webshopokban is ez a legelterjedtebb változat.

Webshop csokoládé lelőhelyek: Goodwill Kft.
                                                Desszert mester
                                                Jócsoki Csoki Bolt
                                                Süss Velem Cukrász webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése