2015. augusztus 3., hétfő

Mogyoróvajas-vaníliafagylaltos jegeskávé
































 
Múlt héten elkezdődött a Nespresso kávéversenye, amely során nyolc gasztroblogger – köztük én is – lehetőséget kapunk arra, hogy megmérkőzzünk egymással.  A verseny során Ti dönthetitek el, hogy ki legyen a győztes, és ha szavaztok, egy Nespresso Pixie Clips kávégépet is nyerhettek!
A sorsolás során a Dulsão do Brasil típusú kávéőrleményt kaptam, ebből kellett egy kávékülönlegességet készítenem, amit a nagy melegre való tekintettel egy jegeskávé formájában valósítottam meg. A jegeskávéhoz készítettem egy házi vanília fagylaltot is, mindezt egy kevés mogyoróvaj hozzáadásával tettem izgalmasabbá.
Szavazatotokkal az alábbi módon támogathattok:
https://www.facebook.com/Nespresso.HU/photos/a.495213477305728.1073741830.487673021393107/496540163839726/?type=3&theater linkre kattintva, a megjelenő kép alá írjátok kávékülönlegességem nevét.

Hozzávalók:
- A jegeskávéhoz:
  1 Dulsao do Brasil kávé (40 ml)
  100 ml tej
  20 ml karamell öntet
  2 gombóc vanília fagylalt
  1 teáskanál mogyoróvaj
- A vanília fagylalthoz:
  4 tojássárgája
  100 g cukor
  1 vaníliarúd vagy vaníliaaroma
  250 ml tej
  200 ml tejszín
  1 csipet só

Elkészítés:
A vaníliafagylalt elkészítésével kezdjük.
A tejszínt a vanília kikapart magjaival felmelegítjük, ha vaníliaaromát használunk, ez a lépés elhagyható.
A tejet egy kis lábasba öntjük és felmelegítjük.
A tojássárgákat a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több lépésben beleöntjük a lábasban melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha van rá lehetőség, maghőmérővel folyamatosan ellenőrizzük a hőfokot, hogy a tojásos-tejes krém hőmérséklete ne lépje át a 80-82 fokot, mert akkor becsomósodhat. Ebben az esetben érdemes a krémet egy sűrű szövésű szitán átszűrni, mielőtt a fagyiba kerül.
A krém akkor jó, ha bevonja a fakanalat, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, látszódik a nyoma.
Amikor elkészült, hozzáöntjük a tejszínt is, és pár órára még hűtőbe tesszük, hogy biztosan hidegen kerüljön a gépbe.
Az lehűlt vaníliakrémet a fagyigépbe kanalazzuk, és 30-40 percig hagyjuk, hogy kikeverje a fagylaltot.
Főzünk rá egy Dulsao do Brasil kávét, és lehűtjük.
A vaníliafagylaltot a mogyoróvajjal összeturmixoljuk, ha szükséges, egy kevés tejjel lehet lazítani rajta.
Előkészítünk egy magas üvegpoharat, az aljára öntjük a karamellt, majd a mogyoróvajas fagylaltot is rákanalazzuk.
A tejből hideg tejhabot készítünk az Aeroccino tejhabosítóval, és ezt is a pohárba adagoljuk.
A lehűlt kávét óvatosan a tejhabra öntjük, hogy a rétegek szépen elkülönüljenek egymástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése