Múlt héten elkezdődött a Nespresso kávéversenye, amely során
nyolc gasztroblogger – köztük én is – lehetőséget kapunk arra, hogy megmérkőzzünk
egymással. A verseny során Ti
dönthetitek el, hogy ki legyen a győztes, és ha szavaztok, egy Nespresso Pixie
Clips kávégépet is nyerhettek!
A sorsolás során a Dulsão do Brasil típusú kávéőrleményt kaptam, ebből kellett egy
kávékülönlegességet készítenem, amit a nagy melegre való tekintettel egy
jegeskávé formájában valósítottam meg. A jegeskávéhoz készítettem egy házi
vanília fagylaltot is, mindezt egy kevés mogyoróvaj hozzáadásával tettem
izgalmasabbá.
Szavazatotokkal az alábbi módon támogathattok:
a https://www.facebook.com/Nespresso.HU/photos/a.495213477305728.1073741830.487673021393107/496540163839726/?type=3&theater linkre
kattintva, a megjelenő kép alá írjátok kávékülönlegességem nevét.
Hozzávalók:
- A jegeskávéhoz:
1 Dulsao
do Brasil kávé (40 ml)
100 ml tej
20 ml
karamell öntet
2 gombóc vanília
fagylalt
1
teáskanál mogyoróvaj
- A vanília fagylalthoz:
4
tojássárgája
100 g
cukor
1
vaníliarúd vagy vaníliaaroma
250 ml tej
200 ml
tejszín
1 csipet
só
Elkészítés:
A vaníliafagylalt
elkészítésével kezdjük.
A tejszínt a vanília
kikapart magjaival felmelegítjük, ha vaníliaaromát használunk, ez a lépés
elhagyható.
A tejet egy kis lábasba
öntjük és felmelegítjük.
A tojássárgákat a
cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több lépésben beleöntjük a
lábasban melegedő tejbe, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha van rá
lehetőség, maghőmérővel folyamatosan ellenőrizzük a hőfokot, hogy a
tojásos-tejes krém hőmérséklete ne lépje át a 80-82 fokot, mert akkor
becsomósodhat. Ebben az esetben érdemes a krémet egy sűrű szövésű szitán
átszűrni, mielőtt a fagyiba kerül.
A krém akkor jó, ha
bevonja a fakanalat, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, látszódik a nyoma.
Amikor elkészült,
hozzáöntjük a tejszínt is, és pár órára még hűtőbe tesszük, hogy biztosan
hidegen kerüljön a gépbe.
Az lehűlt vaníliakrémet
a fagyigépbe kanalazzuk, és 30-40 percig hagyjuk, hogy kikeverje a fagylaltot.
Főzünk rá egy Dulsao do
Brasil kávét, és lehűtjük.
A vaníliafagylaltot a
mogyoróvajjal összeturmixoljuk, ha szükséges, egy kevés tejjel lehet lazítani
rajta.
Előkészítünk egy magas
üvegpoharat, az aljára öntjük a karamellt, majd a mogyoróvajas fagylaltot is rákanalazzuk.
A tejből hideg tejhabot
készítünk az Aeroccino tejhabosítóval, és ezt is a pohárba adagoljuk.
A lehűlt kávét óvatosan a
tejhabra öntjük, hogy a rétegek szépen elkülönüljenek egymástól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése