Már nagyon régen jelentkeztem új recepttel, olyannyira, hogy
a Németországban élő barátnőm a legutóbb küldött emailjében kétségbeesetten
kérdezte, hogy ugye nem hagytam abba a blogot?! - mert már augusztus eleje óta nem frissült… Ezt
így nem is tartottam számon, egy kicsit
el is szomorodtam, hogy már három hónapja nem postoltam. Talán pont jókor jött - egy
kis motivációnak - a Kifőztük magazin felkérése, hogy vendégszerepeljek a
novemberi számukban.
Elsőként egy tortellinit készítettem, házi tésztából, a
nemrég beszerzett Marcato Atlas tésztagépemmel, amivel maximálisan elégedett
vagyok. Igazából már rég meg kellett volna vennem, sokkal finomabb a saját
kézzel gyúrt tészta, ráadásul csak liszt és tojás kell hozzá, szóval még gazdaságos
is. Mivel csak két hozzávalóból áll az egész, a tojást mindenképpen érdemes a piacról
beszerezni, hogy tényleg házi legyen, mert a boltban kapható, "extra sárga" felirattal ellátott tojás a közelébe sem jöhet. Sajnos a mostani tortellini
tésztámba bolti tojás került, és sokkal sápadtabb lett, mint a korábbi, házi
tojásos változatok, ezért legközelebb rendes tojás nélkül bele se vágok.
Hozzávalók:
(4
személyre)
- A tésztához:
40 dkg
rétesliszt
4 tojás
- A spenótos-ricottás töltelékhez:
20 dkg
fagyasztott leveles spenót kiolvasztva és kinyomkodva
10 dkg
ricotta
5 dkg
olivabogyó
5 dkg reszelt
parmezán
só
- A tökmagolajos-fetás krémhez:
10 dkg feta
1,5 dl tejföl
1-2 gerezd
fokhagyma
2-3 evőkanál
tökmagolaj
frissen őrölt
bors
- A tetejére:
bazsalikomos
pesto
Elkészítés:
A tésztához a
lisztet kimérjük, fokozatosan hozzáadjuk a villával elkevert tojásokat, és
kézzel vagy dagasztógéppel kb. 10 perc alatt jól összedolgozzuk. A tésztát egy
tállal letakarjuk és fél óráig pihentetjük.
A töltelékhez
az olívabogyót apróra vágjuk, elkeverjük a spenóttal, a ricottával és a reszelt
parmezánnal, sóval ízesítjük.
A tésztát hat
részre vágjuk, majd lisztezett felületen fél cm vastag és 10 cm széles csíkokra
nyújtjuk. A tésztacsíkokat egyesével, az 1-es fokozattól az 5-ös fokozatig
haladva áttekerjük a tésztanyújtó gépen. A kapott lapokat 3-4 cm széles
csíkokra vágjuk, és ujjnyi távolságot hagyva, a tészta hossza mentén kiosztunk
1-1 teáskanálnyi spenótos tölteléket. A töltelékkel megpakolt tésztacsíkra
borítunk egy üres tésztacsíkot, és az ujjunkkal egymásra nyomkodjuk a két
réteget, majd egy derelye vágóval felkockázzuk a csíkokat.
A
tortelliniket forrásban lévő vízben 5 perc alatt megfőzzük, kiszedjük és
pestoval elkeverjük.
A fetát
villával összetörjük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a tökmagolajat, a
tejfölt és jól összedolgozzuk a krémet, kevés borssal fűszerezzük.
Az elkészült
tortellinit a fetás krémmel meglocsolva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése