Már jó ideje kerülgetem a konyhaszekrényemben azt a néhány
befőzőcukrot, amit még a Koronás receptversenyen nyertem. A lekváros kiflimet
küldtem be, ami egy nagy doboznyi Koronás cukrot ért :)! Nagyon megörültem a kandiscukornak
és a barnacukornak is, a befőzőcukrot viszont már nem fogadtam ilyen
lelkesedéssel, mert ugye, sosem szoktam befőzni, semmit se.
Pár napja viszont, olvastam egy dzsem receptet, ami meggyből
és befőzőcukorból állt, az elkészítés menete pedig pár perc forralásból. Ez
annyira egyszerűnek tűnt, hogy végre rádöbbentem, a sors miért rendelt mellém
ennyi befőzőcukrot… Gyorsan szereztem hát pár szál rebarbarát a meggyemhez,
hogy egy kicsit különlegesebb legyen a dzsem, mindezt kardamommal ízesítettem.
Elég jó lett ;).
Hozzávalók:
(1 db 900 ml-es üveghez)
200 g rebarbara
500 g magozott meggy
230 g 3:1 befőzőcukor
1/2 tk. őrölt kardamom
1/2 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
A rebarbarát alaposan megmosom, a leveleit levágom és 1
cm-es darabokra vágom. A meggyet megmosom és kimagozom.
A rebarbarát és a meggyet egy lábasba teszem, hozzáadom a
cukrot, fahéjjal és kardamommal ízesítem. Állandóan kevergetve a forrástól
számítva kb. 10 percen keresztül főzzük, amíg elég sűrű nem lesz.
A tűzről levéve egyből tisztára mosott befőttes üvegbe
öntöm, lezárom, és 5 percre fejre fordítom, hogy tartósítószer nélkül is
elálljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése