A legjobb dolog, amit csinálhatunk ebben a nagy melegben, az a fagyi :)! Nálam is beindult a gyártás: ez a harmadik eperfagyim, amióta
megvan a fagyigép, most épp egy kis rebarbarával ízesítve. A másik kettő sima epres
volt, de mivel ez lett a legfinomabb, nem kérdés, hogy ez a változat került fel
végül.
Martha Stewart receptjéből indultam ki: fél adagot
készítettem, dupla annyi gyümölccsel, kicsit másképp elkészítve – így nem sok köze
maradt az eredeti recepthez :). De legalább a rebarbara elkészítési módjáról kaptam némi útmutatást, mert
korábban sosem használtam még, sőt, nem is kóstoltam. Mint kiderült, ezzel nem is árt tisztában lenni, mert a levele mérgező, és csak a szárát szabad felhasználni. Ezen kívül, ha nyersen kerül az ételbe,
a vékony, külső héjától is meg kell tisztítani, főzés esetén ez nem szükséges.
A rebarbara Ázsiából származik, a sóskafélék családjába
tartozik, íze savanykás, nagyon markáns, ezért érdemes más gyümölcsökkel,
például eperrel, almával társítani. Rostokban gazdag, sok vitamint tartalmaz,
egyes fajait gyógynövényként is használják. További érdekességek itt olvashatsz
róla.
Hozzávalók:
200 g rebarbara
60 g cukor
2 ek. víz
200 g eper
60 ml zsíros tej
200 ml habtejszín
A rebarbarát leveleit levágom, megmosom, a szárát ujjnyi
vastagra darabolom. Egy kisebb
serpenyőbe teszem a vízzel és a cukorral együtt, felforralom, majd fedő alatt,
kis lángon, kb. 10 perc alatt teljesen szétfőzöm. Félre rakom hűlni.
Az epret megpucolom, megmosom, és összeturmixolom.
Egy tálban összekeverem a kihűlt rebarbarát, az eperturmixot
és a tejet, majd fél órára a fagyasztóba teszem, hogy jól lehűljön.
A tejszínt felverem és óvatosan belekeverem a lehűtött
gyümölcspépbe, előhűtött fagyigépben 30-40 perc alatt kifagyasztom az egészet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése