2014. június 10., kedd

Eper-rebarbara fagylalt


A legjobb dolog, amit csinálhatunk ebben a nagy melegben, az a fagyi :)! Nálam is beindult a gyártás: ez a harmadik eperfagyim, amióta megvan a fagyigép, most épp egy kis rebarbarával ízesítve. A másik kettő sima epres volt, de mivel ez lett a legfinomabb, nem kérdés, hogy ez a változat került fel végül.
Martha Stewart receptjéből indultam ki: fél adagot készítettem, dupla annyi gyümölccsel, kicsit másképp elkészítve – így nem sok köze maradt az eredeti recepthez :). De legalább a rebarbara elkészítési módjáról kaptam némi útmutatást, mert korábban sosem használtam még, sőt, nem is kóstoltam. Mint kiderült, ezzel nem is árt tisztában lenni, mert a levele mérgező, és csak a szárát szabad felhasználni. Ezen kívül, ha nyersen kerül az ételbe, a vékony, külső héjától is meg kell tisztítani, főzés esetén ez nem szükséges.
A rebarbara Ázsiából származik, a sóskafélék családjába tartozik, íze savanykás, nagyon markáns, ezért érdemes más gyümölcsökkel, például eperrel, almával társítani. Rostokban gazdag, sok vitamint tartalmaz, egyes fajait gyógynövényként is használják. További érdekességek itt olvashatsz róla.

Hozzávalók:
200 g rebarbara
60 g cukor
2 ek. víz
200 g eper
60 ml zsíros tej
200 ml habtejszín

Elkészítés:
A rebarbarát leveleit levágom, megmosom, a szárát ujjnyi vastagra darabolom.  Egy kisebb serpenyőbe teszem a vízzel és a cukorral együtt, felforralom, majd fedő alatt, kis lángon, kb. 10 perc alatt teljesen szétfőzöm. Félre rakom hűlni.
Az epret megpucolom, megmosom, és összeturmixolom.
Egy tálban összekeverem a kihűlt rebarbarát, az eperturmixot és a tejet, majd fél órára a fagyasztóba teszem, hogy jól lehűljön.
A tejszínt felverem és óvatosan belekeverem a lehűtött gyümölcspépbe, előhűtött fagyigépben 30-40 perc alatt kifagyasztom az egészet.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése