Érik a ropogós cseresznye – és persze a meggy, a málna, az
eper, a piszke és a rebarbara is csak arra vár, hogy belekerüljön a
kipróbálásra váró fogásaim egyikébe ;). Hát igen, itt a nyári gyümölcsözön, és bele
kell húznom, hogy minden gyümölcs sorra kerüljön – mert ha csak a fagyi
ötleteket számolom, abból is jut minden napra egy :).
De most nem a fagyikról, hanem a múlt héten kapott,
szatyornyi cseresznye sorsáról szeretnék írni, aminek egy része mini pitékben
landolt, és egész mutatósak lettek (mert ezekben a mini formákban minden jól
fest).
Tészta alapnak az Epres pitém tésztáját vettem alapul, a töltelék pedig lényegében egy egyszerű,
frissen főzött cseresznyedzsem lett.
Hozzávalók:
(6 darabhoz)
- A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 nagy tojás + 1
fehérje a kenéshez
20 dkg liszt
1 csipet só
- A cseresznye töltelékhez:
50 dkg magozott
cseresznye
5 dkg cukor
2 ek.
kukoricakeményítő
1 ek. vaj
mandula kivonat
(elhagyható)
Elkészítés:
A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára
keverem, beleütöm a tojást is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a
sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a
hűtőbe legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkára borítom, hat részre osztom, és
akkorára nyújtom, hogy a kis, kivajazott és kilisztezett formákat kitöltsék a
tésztalapok.
Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a formák oldalára is, a felesleget levágom, az aljukat pedig villával megszurkálom. Még
egy órára beteszem a pitéket a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát előmelegített sütőben 180 fokon
(gázsütő 2-es fokozat) 10 percig sütöm, majd megkenem a
vízzel elkevert tojásfehérjével, és még 5 percre visszateszem a sütőbe.
Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket.
A magozott cseresznyét egy közepes méretű serpenyőbe öntöm,
és fedő alatt felteszem főni. Pár perc elteltével, amikor a cseresznye már
levet eresztett, hozzáadom a cukorral elkevert keményítőt, végül a mandula
kivonatot is belekeverem.
Időnként megkeverve, lassú fokozaton kb. 10 perc alatt besűrítem, ha szükséges, kevés vízzel hígítom. Amikor már valamennyire kihűlt, rákanalazom a tésztákra.
Időnként megkeverve, lassú fokozaton kb. 10 perc alatt besűrítem, ha szükséges, kevés vízzel hígítom. Amikor már valamennyire kihűlt, rákanalazom a tésztákra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése