2013. március 7., csütörtök

Sajtos és lekváros kifli


Az édes változat:

















Vasárnap délután rám tört az „ennék valami finomságot”.
Mivel a közeli kisbolt már bezárt, messzebbre pedig nem akartam menni, az itthon találtakból kellett kitalálnom valamit: liszt, élesztő, sajt, lekvár. Pont ennyi kell egy kiflihez, úgyhogy meg is volt az ötlet, chef in training oldalán pedig egy jó kis receptet is találtam hozzá, gyorsan neki is láttam a sajtos és lekváros kiflik gyártásának.
Az eredményen kicsit elcsodálkoztam, mert amellett, hogy nagyon finom lett, sikerült reprodukálnom anyukám jól bevált sajtos kiflijét, aminek már korábban többször is elkértem a receptjét, de valahogy sosem lett olyan jó, mint az övé. Hát most pont olyan lett!
Úgy látszik kicsit messzebbről kellett megközelítenem az egészet :).

Hozzávalók:
60 ml langyos víz
7 g szárított élesztő vagy 50 g friss élesztő
1 ek. cukor
3,5 dl tej
2 tk. só
10 dkg vaj + olvasztott vaj a kenéshez
2 tojás + 1 sárgája a kenéshez
75 dkg liszt
sajt
lekvár
porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot elkeverem a langyos vízben és felfuttatom.
A tejet, a sót és a vajat egy kisebb fazékba teszem, és közepes lángon felolvasztom, majd félrerakom hűlni.
A liszt 2/3-át egy dagasztótálba szitálom, hozzáadom az elkevert tojást, majd beleöntöm a tejes és az élesztős keveréket. Jól összedolgozom az egészet. Kb. 10 percen keresztül dagasztom, közben fokozatosan hozzáadagolom a maradék lisztet.
Ha van rá lehetőség, a kézi dagasztás kiváltható kenyérsütőgép vagy dagasztógép használatával, ebben az esetben az összes hozzávalót beleteszem, és kenyértészta jellegű tésztát keverek belőle.
A tésztát meleg helyre teszem, kb. egy óra alatt a duplájára kelesztem.
Ezután lisztezett deszkára borítom, három egyenlő részre osztom. Az egyik tésztát kb. fél cm vastag kör alakúra nyújtom, az olvasztott vajjal megkenem, majd derelyevágóval vagy pizzavágóval felszeletelem. Először félbe vágom, negyedbe, végül 16 szeletet kapok.
A szeletek szélesebb végébe egy kisebb sajtcsíkot teszek (ha azt szeretném, hogy sajttal töltött legyen), édes változat készítése esetén lekvárt kanalazok ugyanide. A kapott háromszögeket feltekerem, és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.
A másik két tésztadarabbal is megcsinálom ugyanezt.
A sajtos kifli tetejét megkenem az elkevert tojássárgájával, megszórom a reszelt sajttal vagy egész köménnyel, sóval és borssal.
A lekváros kiflikre sütés előtt nem teszek semmit, amikor elkészültek, a tetejüket még forrón, olvasztott vajjal megkenem, majd porcukorral meghintve tálalom őket.
A kifliket 190 fokosra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőbe teszem, 20 perc alatt szép pirosra sütöm. 

2 megjegyzés: