2013. március 25., hétfő

Csirkés fajita


Erre a fajita receptre nagyon régen akadtam rá, ha jól emlékszem Chili és vanilia oldalán. Azóta rendszeresen készítem, a „jól bevált mindennapi kaják” egyike lett, már-már a sajátomként tekintek rá.
Pár mondatban a fajita eredetéről: a tex-mex konyha egyik népszerű fogása. A tex-mex elnevezés a Texas és Mexikó helynevekre utal, és olyan ételek tartoznak ide, melyet a mexikói őslakosok vittek Amerikába, de a helyi ízléshez igazodva kissé átalakultak.   
A 70-es években kezdett gyorskajaként elterjedni – tényleg gyorsan összedobható. Bármilyen húsból – csirkéből, disznóból, marhából vagy akár rákhúsból is – készíthető, hagymával, paprikával, káposztával összesütve, tejföllel vagy bármilyen salsával meglocsolva, reszelt sajttal megszórva fogyasztják.

Hozzávalók:
(4 személyre)
2 pár csirkemell
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. chilipor
1 tk. őrölt római kömény
2 tk. oregano
só, bors
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 fej vöröshagyma
1 piros kaliforniai paprika
olívaolaj
8 db tortilla
tejföl
reszelt sajt

Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágom.
A fűszereket és a fokhagymát kimérem egy zárható dobozba, kevés olívaolajjal pácot készítek. Beleforgatom a csíkokra vágott csirkemellet, jól elkeverem az egészet, hogy a pác mindenhol bevonja a húst. Lezárom a dobozt, és legalább fél órára a hűtőbe teszem, még jobb, ha pár éjszakán át állni hagyom.
A vöröshagymát és a kaliforniai paprikát vékony csíkokra darabolom.
Felforrósítok egy serpenyőt, és kevés olajon hirtelen átpirítom a csirkemell csíkokat, majd félrerakom őket.
A hagymát és a paprikát a serpenyőbe teszem, ha szükséges, öntök hozzá egy kis olívaolajat is. A zöldségeket üvegesre pirítom, sóval, borssal ízesítem. 
Mielőtt teljesen megpuhulnának, visszarakom a csirkemell csíkokat, és még pár percig párolom az egészet.
Egy serpenyőben magas lángon, pár perc alatt átmelegítem a tortillákat, majd a csirkés raguval megtöltöm és feltekerem őket.  
Tejföllel meglocsolva, és reszelt sajttal megszórva tálalom.

Tortilla

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tk. sütőpor
65 ml olaj
1 tk. só
2,5-3 dl langyos víz

Elkészítés:
A lisztet, sütőport, olajat és a sót kimérem egy tálba. A langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva 5-10 perc alatt rugalmas, sima tésztát gyúrok.
Lisztezett felületre borítom és nyolc részre osztom, mindegyiket gombóc alakúra formázom, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetem őket.
A gombócokat lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtom. Kiolajozott serpenyőben közepesen meleg fokozaton 1-2 perc alatt mindegyiket megsütöm.

Megjegyzés:
A megsütött tortilla tészta hűtőben, zárható dobozban akár egy hétig is eltartható, lezárás nélkül viszont gyorsan kiszárad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése