Erre a fajita receptre nagyon régen akadtam rá, ha jól emlékszem Chili és vanilia oldalán. Azóta rendszeresen készítem, a „jól bevált mindennapi
kaják” egyike lett, már-már a sajátomként tekintek rá.
Pár mondatban a fajita eredetéről: a tex-mex
konyha egyik népszerű fogása. A tex-mex elnevezés a Texas és Mexikó helynevekre
utal, és olyan ételek tartoznak ide, melyet a mexikói őslakosok vittek Amerikába,
de a helyi ízléshez igazodva kissé átalakultak.
A 70-es években kezdett gyorskajaként elterjedni – tényleg gyorsan
összedobható. Bármilyen húsból – csirkéből, disznóból, marhából vagy akár
rákhúsból is – készíthető, hagymával, paprikával, káposztával összesütve,
tejföllel vagy bármilyen salsával meglocsolva, reszelt sajttal megszórva
fogyasztják.
Hozzávalók:
(4 személyre)
2 pár csirkemell
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. chilipor
1 tk. őrölt római kömény
2 tk. oregano
só, bors
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 fej vöröshagyma
1 piros kaliforniai paprika
olívaolaj
8 db tortilla
tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
A csirkemellet vékony csíkokra vágom.
A fűszereket és a fokhagymát kimérem egy zárható dobozba,
kevés olívaolajjal pácot készítek. Beleforgatom a csíkokra vágott csirkemellet,
jól elkeverem az egészet, hogy a pác mindenhol bevonja a húst. Lezárom a
dobozt, és legalább fél órára a hűtőbe teszem, még jobb, ha pár éjszakán át
állni hagyom.
A vöröshagymát és a kaliforniai paprikát vékony csíkokra darabolom.
Felforrósítok egy serpenyőt, és kevés olajon hirtelen
átpirítom a csirkemell csíkokat, majd félrerakom őket.
A hagymát és a paprikát a serpenyőbe teszem, ha szükséges,
öntök hozzá egy kis olívaolajat is. A zöldségeket üvegesre pirítom, sóval,
borssal ízesítem.
Mielőtt teljesen megpuhulnának, visszarakom a csirkemell csíkokat,
és még pár percig párolom az egészet.
Egy serpenyőben magas lángon, pár perc alatt átmelegítem a
tortillákat, majd a csirkés raguval megtöltöm és feltekerem őket.
Tejföllel meglocsolva, és reszelt sajttal megszórva tálalom.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tk. sütőpor
65 ml olaj
1 tk. só
2,5-3 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, olajat és a sót kimérem egy tálba. A
langyos vizet fokozatosan hozzáadagolva 5-10 perc alatt rugalmas, sima tésztát
gyúrok.
Lisztezett felületre borítom és nyolc részre osztom, mindegyiket gombóc alakúra formázom, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetem őket.
Lisztezett felületre borítom és nyolc részre osztom, mindegyiket gombóc alakúra formázom, és konyharuhával letakarva fél óráig pihentetem őket.
A gombócokat lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtom.
Kiolajozott serpenyőben közepesen meleg fokozaton 1-2 perc alatt mindegyiket
megsütöm.
Megjegyzés:
A megsütött tortilla tészta hűtőben, zárható dobozban akár
egy hétig is eltartható, lezárás nélkül viszont gyorsan kiszárad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése