Egy újabb fantasztikus bonbon variációt találtam Praliné
Zsuzsinál, ráadásul férfi ízlésnek megfelelőt, pont olyat, amilyet kerestem :).
A recept már első olvasásra megfogott: a sör és az étcsoki
keserűsége nagyon jól illik egymáshoz, amit még külön kiemel a muscovado cukor
melanszos ízvilága, a sós karamella rétegről már nem is beszélve...
Miután (az 5. boltban) végre sikerült beszereznem a Guinness
sört, elkészült a bonbon, ami bár egy kicsit időigényes volt - a díszített
csokiburoknak és a két réteg tölteléknek köszönhetően – nagyon finom lett. Egyedül
a Guinness sör ízével nem voltam megelégedve, na nem a bonbonban, hanem úgy
önmagában. Most kóstoltam először, és valami hihetetlenül finom barna sörre
számítottam – lehet hogy pont ez volt a baj, hogy túl sokat vártam tőle – de „floating
widget” ide vagy oda, az enyémbe még csak elég buborék sem jutott :/.
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
- A muscovado karamellhez:
20 g habtejszín (min. 30%-os, állati)
10 g Guinness
40 g cukor
10 g
glükózszirup/akácméz
30 g muscovado cukor
50 g vaj
1 csapott kk. só
- A Guinness-ganache-hez:
50 g étcsokoládé
5 g muscovado cukor
20 g habtejszín
20 g Guinness
7 g vaj
- A csokiburokhoz:
30 g fehér csokoládé
céklapor
200 g étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
Elkészítés:
A karamellel kezdem: a habtejszínt elkeverem a Guiness-szel
és meglangyosítom.
A glükóz szirupot a cukor felével elkezdem melegíteni. Amikor
már kezd karamellizálódni, hozzáöntöm a cukor másik felét is, és borostyán
színűre karamellizálom az egészet.
A karamellhez hozzáadom a muscovado cukrot is, és addig
kevergetem, amíg el nem olvad.
A tűzről levéve, állandó kevergetés mellett hozzáöntöm a
Guinness-szes tejszint, a tűzhelyre időnként visszatéve addig kevergetem, amíg
teljesen egynemű nem lesz. A sót is hozzáadom, 50 fokosra hűtöm, és a vajat is
belekeverem.
A Guinness-ganache elkészítésével folytatom:
a habtejszínt megmelegítem, felolvasztom benne a muscovado cukrot. Langyosra hűtöm, majd belekeverem a Guinness-t is. Az étcsokit megolvasztom, majd több lépésben hozzákeverem a Guinness-tejszin keveréket, végül a vajat is hozzáadom.
a habtejszínt megmelegítem, felolvasztom benne a muscovado cukrot. Langyosra hűtöm, majd belekeverem a Guinness-t is. Az étcsokit megolvasztom, majd több lépésben hozzákeverem a Guinness-tejszin keveréket, végül a vajat is hozzáadom.
A csokiburok díszítéséhez a fehér csokit megolvasztom és
temperálom, a céklaporral egyneműre keverem, majd a rózsaszínű csokiból vékony
csíkokat csurgatok a polikarbonát formába.
Amíg a rózsaszín minta a hűtőben szilárdul, az étcsokit is
temperálom, és elkészítem a csokihüvelyeket. Öt percre a hűtőbe teszem, hogy
megdermedjen.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom a muscovado karamellt
majd a Guinness-ganache-t is, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre
visszateszem a hűtőbe.
Az újratemperált csokival lezárom a bonbonokat. Fél óra
hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése