Kicsit megkésve, de nálam is beköszöntött a cake pop őrület,
hála drága barátnőimnek, akik születésnapomra megleptek egy cake pop sütő
formával, bizony, már ilyen is létezik!
Először nem is tudtam értelmezni a szettet, ezért inkább utána
olvastam a témának. Mint kiderült, nem
csak kézzel, golyót formázva lehet sütinyalókát készíteni, hanem bármilyen tésztából
gömböket lehet sütni, egy ilyen sütőforma segítségével. Ez lényegében egy két
részből álló, félgömböket tartalmazó forma, aminek az egyik felébe
belekanalazom a tésztát, a másik felét ráteszem, és a tészta sütés közben
belekel a felső félkörbe, így a végeredmény egy gömb lesz. De a legegyszerűbb,
ha egy videót mutatok róla, mondjuk ezt.
Minél többet olvastam ezekről a mutatós sütinyalókákról,
annál jobban megtetszett a dolog, hihetetlen, mennyi félét lehet készíteni, nem
csak ízesítésben, hanem formailag is. Néhány egyszerűbben elkészíthető, ötletes
formát ki is néztem magamnak, lásd itt.
A cake pop egyébként Amerikából ered, 2008-ban egy Bakerella
nevű amerikai blogger készítette el először, és adott ki szakácskönyvet ebben a
témában. Nem csak a gyerekek, a felnőttek körében is népszerű lett, hiszen színes,
mutatós kis falatokat lehet így nassolni, egy unalmas szelet sütemény helyett :).
Próbaképpen a Csokis brownie receptemet sütöttem meg benne, étcsoki burokba mártva, ami finom lett, csak sajnos, hungarocell
hiányában, nem nagyon tudtam stabilan megszárítani őket, így össze-vissza
dőltek, és elég csúnya lett a felületük. A következő alkalommal már
hungarocellel felszerelkezve vágtam bele, így egész szépek lettek. A tésztát Nigella répatorta recepje alapján készítettem.
Hozzávalók:
(kb. 24 darabhoz)
- A tésztához:
75 g liszt
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. őrölt fahéj
1 csipetnyi só
1 egész tojás
75 ml napraforgó olaj
60 g cukor
75 g reszelt sárgarépa
50 g durvára vágott dió
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
vaj a forma kikenéséhez
- A csokiburokhoz:
400 g fehér csoki
cukorgyöngy
hungarocell
nyalókapálca, saslikpálca vagy hurkapálca
Elkészítés:
A cukrot, az olajat és a tojást robotgéppel kikeverem, majd
több lépésben hozzáadom a lisztet.
A szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a narancshéjat és a
narancslevet is belekeverem, végül a reszelt répát és a durvára vágott diót is
beleforgatom.
A cake pop formát kivajazom, az forma alsó részét színültig
töltöm a tésztával, majd ráhelyezem a forma felső részét. 180 fokosra (gázsütő
2-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem, kb. 12 perc alatt készre sütöm.
Amikor a tészta már kihűlt, a két részből álló sütőforma
összeillesztése mentén keletkezett tésztafelesleget késsel levágom, hogy
tökéletesen kerek sütigolyókat kapjak.
Egy kevés fehér csokit megolvasztok, a pálcikák egyik végét
belemártom benne, majd egyből bele is szúrom a golyókba.
A többi fehér csokit megolvasztom és temperálom. A cake
pop-okat egyesével megforgatom a fehér csokiban, egy kanál segítségével az
egész felületüket bevonom, majd óvatosan a tál pereméhez kocogtatva
lecsepegtetem róluk a csoki felesleget. A csokival bevont nyalókákat
hungarocellbe állítom.
Még mielőtt a csokoládé megdermedne, mindegyiket megszórom cukorgyönggyel,
és visszaszúrom a hungarocellbe, amivel együtt negyed órára beteszem a hűtőbe.
Gyönyörű színek! Nagyon finom lehet. :) Engem nem kapott el a cake pop-láz, valahogy nem varázsolt el ez a sütikészítési mód, de a tiéd állati klassz.
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszik :)! Jó móka ez a cake pop sütőforma, de a bonbonozás azért jobban bejön :). A gyerekeket viszont biztosan ilyenekkel fogom meglepni mostantól, legutóbb a csúnya kis csokinyalókáimnak is annyira örültek :)!
VálaszTörlés