2014. május 2., péntek

Epres-robbanós cukorkás bonbon

































Mostanában, ha ajándékról van szó, bonbonos cuccokat kapok a barátaimtól, nagyon izgalmas dolgokkal szoktak meglepni :). Legutóbb robbanós cukorkát kaptam – zseniális ötlet – máris azon gondolkoztam, hogy vajon a cukorkát a robbanásveszély miatt a tölteléktől el kell-e majd zárni… Mint kiderült, az aggodalmam jogos volt, a robbanós cukorka levegővel/nedvességgel nem érintkezhet, ezért külön csokiburokba kell elkülöníteni. 
E miatt egy kicsit macerásabb elkészíteni, de érdemes, mert gyerekeknek igazi különlegesség lehet, felnőtteknek pedig, egy kis nosztalgia :).
Ami még a bonbonnal kapcsolatban foglalkoztatott, hogy vajon mitől robban a robbanós cukorka?! Csodálom, hogy ennek korábban még nem néztem utána, a válasz mindenesetre, a szén-dioxid. A gyártás során a megolvasztott cukorba nagy nyomáson szén-dioxidot adagolnak, majd amikor a cukor megszilárdul, buborékokban magába zárja a gázt. Amikor a cukor nedvesség hatására megolvad, a buborékok szétpukkadnak. Ennyire egyszerű :).

Hozzávalók:
(32 darabhoz)
  robbanós cukorka
- Az epertöltelékhez:
  150 g eper
  1 ek. méz
- A burokhoz:
  300 g fehér csoki
  liofilizált eper vagy málna

Elkészítés:
Az eperpürével kezdem: megmosom, megpucolom és összeturmixolom az epret.
Az eperturmixot egy kisebb lábasba öntöm, hozzáadom a mézet, és alacsony hőmérsékleten addig forralom, amíg jó sűrű nem lesz. Közben élvezem az egész konyhát belengő, fantasztikus eper illatot :)!
Amíg az eperpüré hűl, elkészítem a liofilizált málnával márványozott fehércsoki burkot. A liofilizált málnadarabokból egy zacskóba kb. 2-3 teáskanálnyit teszek, amit a húsklopfoló sima részével jól összetörök.
Kb. 30 grammnyi fehér csokit megolvasztok és temperálok, és a málnaporral egyneműre keverem. A rózsaszínű csokiból vékony csíkokat csurgatok a polikarbonát formába, és ecsettel vagy az ujjammal szétkenem, hogy foltokat kapjak.
Amíg a rózsaszín minta megszilárdul, temperálom a fehér csokit, majd elkészítem a bonbon hüvelyeket és hűtőbe teszem egy 10 percre, hogy megszilárduljon.
Ezután a bonbonhüvelyekbe egy-egy késhegynyi robbanós cukorkát adagolok, amit a 31 fokosra újramelegített fehércsokival légmentesen lezárok. Erre azért van szükség, mert különben az epermassza nedvességtartalmától idő előtt felrobbannának a cukorkák.
A formát ismét hűtőbe teszem, hogy a fehércsoki réteg megszilárduljon, majd az eperkrémet is a csoki hüvelyekbe adagolom, ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezárásnak.
Az maradék fehér csokit újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.

5 megjegyzés:

  1. Már nagyon szeretnék én is robbanócukros bonbont dsinàlni, pont igy kepzeltem a lezàràst. Nàlad elégvolt bele ennyi cukor? Én arra is gondoltam, hogy pl. Epres- csilis verzioóban csinàlni, vagy ilyesmi. Egyébként a fotóid is nagyon szeretem, miértnem làthatunk többet? Üdv, ildiKOKKI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elég bele ennyi robbanós cukor, nagyon jól pattogott, még a torkunkban is :)! Az epres-chilis ízkombináció engem is foglalkoztat egy ideje, jó ötletnek tartom :)! Örülök hogy tetszenek a párom fotói, pont mostanában gondolkoztunk azon, hogy egy-egy bejegyzéshez lehet több fotót is fel kellene rakni...

      Törlés
  2. Örök gyerekként, ezt én is habzsolnám :)

    VálaszTörlés
  3. Most kostoltam, csillagos ötös! :)

    VálaszTörlés