2013. október 6., vasárnap

Túrós burek


Idén augusztusban, a horvátországi nyaralásunk alkalmával kóstoltam először a túrós bureket, és nagyon megszerettem! Nem is értem, korábban miért nem találkoztam vele Horvátországban, ahol ez az egyik legnépszerűbb péksütemény… Mindenesetre én csak a slanac-ig jutottam el (amit egyszer még ki kell próbálnom), de erre majd egy másik alkalommal visszatérek.
A burek török eredetű étel, egy isztambuli pékmester készítette el először, 1498-ban. A múlt század hatvanas éveiben terjedt el az akkori Jugoszláviában, de nemzeti ételként tartják számon Bulgáriában, Görögországban és Izraelben is.
A burek két legelterjedtebb, hagyományos tölteléke a túró és a darált hús, de krumplival, spenóttal és káposztával is készítik. Joghurttal kisérve fogyasztják.
A legnépszerűbb burekforma a kerek tepsiben sütött piteforma, de országtól függően csiga alakúra is tekerik. Ez utóbbi változat előnye, hogy sokkal könnyebb elkészíteni, mint a tésztát a levegőben pörgetve. A szerb formátum pedig még ennél is egyszerűbb, mert némi csalással élve, előre elkészített réteslappal sütik. Lényegében én is ezt a változatot mutatom be, de a végeredmény semmiben sem különbözik a horvát pekara-ban vett burektől.
A receptet Eva-nál találtam, aki egy horvát gasztro újságban (Dobra hrana 03/2010) akadt rá erre a finomságra.

Hozzávalók:
250 g rétestészta
300 g túró
2 dl víz
1 tk. só
1/2 ek. margarin
1/2 csomag sütőpor
1 ek. olaj
1 ek. tej
natúr joghurt

Elkészítés:
A vizet egy kis fazékban felforralom a sóval és a margarinnal, majd a tűzről levéve hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, belekeverem a sütőport is.
Egy kb. 24 cm átmérőjű kerek tepsit kiolajozok, majd: ráhelyezek 2 réteslapot
+ 3 réteslapot kicsit összegyűrve
+ meglocsolom a vizes keverék 1/3-ával
+ rámorzsolom a sóval ízesített túró 1/2 részét
+ 3 réteslapot kicsit összegyűrve
+ meglocsolom a vizes keverék 1/3-ával
+ rámorzsolom a túró másik felét
+ 3 réteslapot kicsit összegyűrve
+ meglocsolom a vizes keverék 1/3-ával
+ befedem az egészet 2 réteslappal, a széleit visszahajtom, hogy pite formát kapjak.
Az 1 ek. olajat elkeverem az 1 ek. tejjel, és megkenem vele a burek tetejét.
200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (nekem ez 35 percig tartott).
Joghurttal tálalom.  

Juhtúrós-medvehagymás burek


Hozzávalók:
125 g juhtúró
175 g tehéntúró
1/2 csokor medvehagyma

Elkészítés:
A medvehagymát megmosom, lecsepegtetem és apróra vágom. A túrókat összekeverem, hozzáadom a medvehagymát is. 
A bureket ugyanúgy készítem, mint a sima túrós változatot, annyi különbséggel, hogy a vajas-sütőporos vízbe nem keverek sót, mert a juhtúró már önmagában elég sós.

4 megjegyzés:

  1. Istenien fest, kár, hogy nincs itthon réteslapom...

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy tetszik, tényleg kár, hogy nincs kéznél réteslapod, mert nagyon gyorsan elkészül és finom is :)! Szerintem már most írd fel a bevásárló listádra a réteslapot, hogy legközelebb kipróbálhasd - és ha megsütöd, várom a véleményed!

    VálaszTörlés
  3. Hédi, örülök, hogy elégedett vagy a recepttel!Kicsit szétnéztem Nálad, finomakat készítesz, és a fotók is szépek:)Majd látogatlak rendszeresen!

    VálaszTörlés
  4. Köszi :)! Remélem Te is találsz valami kedvedre való receptet a blogomon! Az biztos, hogy ha legközelebb balkáni fogást készítek, Nálad fogok keresgélni első körben :)!

    VálaszTörlés