2013. március 1., péntek

Kínai szezámmagos csirke



Ha betérek egy kínai büfébe, általában szezámmagos csirkét választok, sült tésztával. Nagyon szeretem az édes-savanyú mázban megforgatott, puha csirkemell falatkák ízét, mindezek ellenére még nem próbáltam otthon elkészíteni, egészen mostanáig.
Valahogy úgy képzeltem el, hogy rengeteg különleges hozzávaló kerül bele, de az első pár receptből kiderült, hogy egyáltalán nem így van. Kicsit macerásabb elkészíteni, mint egy sima wokos fogást, főleg ha még sült tésztát is pirítok hozzá, de megéri, mert a végeredmény tényleg igazi kínai lesz :). 

Hozzávalók:
450 g bőr nélküli, kicsontozott csirkemell (1 egész)
- A bundához:
  2 ek. liszt
  1 ek. kukoricakeményítő
  1/4 tk. szódabikarbóna
  1/4 tk. sütőpor
  2 ek. szójaszósz
  2 ek. víz
  1 ek. száraz sherry (elhagyható)
  1 tk. növényi olaj
  1 löttyintésnyi szezámolaj
- A szószhoz:
  1 bögre csirkehúsleves alaplé (készülhet egy 1/3 leveskockából is)
  1/2 csésze kristálycukor
  2 ek. 10%-os étecet
  2 ek. szójaszósz
  2 ek. szezámolaj
  1 tk. chili paszta vagy őrölt chili
  1 nagy gerezd fokhagyma lereszelve
  1/4 bögre kukoricakeményítő
  1/2 csésze víz
  4 ek. olívaolaj a sütéshez
  2-3 ek. pirított szezámmag  

Elkészítés:
A csirkemellet 2-3 cm-es kockákra darabolom.
Először elkészítem a bundát: a lisztet, kukoricakeményítőt, szódabikarbónát, sütőport egy tálba teszem, hozzáöntöm a szójaszószt, a sherryt, a vizet, a növényi olajat és a szezámolajat, jól elkeverem az egészet. Belekeverem a felkockázott csirkemellet, jól megforgatom benne és 20 percre a hűtőbe teszem, hogy kicsit pácolódjon.
Ezalatt elkészítem a szószt: a csirkehúsleves alaplevet, a cukrot, az ecetet, a szójaszószt, a szezámolajat, a chilit és a reszelt fokhagymát egy serpenyőbe rakom és felforralom. A kukoricakeményítőt a vízzel simára keverem, és beleöntöm a forró szószba, 2-3 percig rotyogtatom, amíg tiszta, sűrű állagú nem lesz.
Az olívaolajat serpenyőben felforrósítom, két részletben, 3-4 perc alatt kisütöm a bundázott csirkemell darabokat, közben megforgatom őket, hogy mindenhol megpiruljanak.
Az elkészült csirkemell falatokat egy papírtörlővel kibélelt tányérra szedem.
A szezámmagot egy teflonos serpenyőben, állandó kevergetés mellett pár perc alatt megpirítom és a tűzről levéve hozzákeverem a csirkemellet, tálalás előtt jól meglocsolom a szósszal.
Főtt rizs, vagy kínai sült tészta illik hozzá köretnek. 

3 megjegyzés:

  1. v jelent :)
    elkészült a csoda :)
    ember azt mondta: "hmm, hmmm.... nem megyünk többet kínaiba...".
    mondjuk azért ebbe még nekem is lesz beleszólásom :).
    köszönöm a receptet!
    még tanulnom kell a szezámolaj majoranna-szintű adagolását :). nem vagyok ehhez hozzászokva :)
    minden esetre nagyon szuper lett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy jól sikerült :)! Épp a legújabb szerzeményemet, a "csavart dupla csokis, narancsos kenyeremet" tekergettem a konyhában (hamarosan fel is teszem, mert isteni lett, ha jól sejtem már fel is keltettem vele az érdeklődésedet ;) ), amikor csipogott a telefonom. Gyorsan nyúltam is érte, mert tudtam, hogy Te leszel az, mert elkészült nálatok a vacsi... és igen, átmentem a teszten :)!
    Várom a következőt ;)!

    VálaszTörlés
  3. :)
    Nagyon-nagyon várom a csokis kenyeret :) egyet már én is próbáltam...
    Bár naranccsal.. Huh, írdírd :)

    VálaszTörlés