Addig viszont maradok Limara Napraforgójánál, amit szintén ő
ajánlott a figyelmembe: 
„Akár sósan, akár édesen, bármi mehet bele, szuperül néz ki,
és hidegen, melegen, vendégségbe, sör mellé, szóval mindig tuti” – és igaza is lett, úgyhogy köszönet érte. Ja, és Limarának
is J: Napraforgó
Hozzávalók:
- A tésztához:
  50 dkg finomliszt
  1 tojás + 1 a lekenéshez 
  140 g natúr joghurt
  3 ek olaj
  1,5 tk só
  1 ek  cukor
  1,8 dl víz
  2 dkg élesztő
  szezámmag, lenmag
- A töltelékhez:
  20 dkg sonka
  3 ek tejföl
  1 ek mustár
  10-15 dkg sajt
  só, bors 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérem egy tálba és jól összedolgozom.
Addig dagasztom amíg lágy, de nem ragadós tésztát kapok. 
Meleg helyre teszem, kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: a sonkát és a sajtot
lereszelem, belekeverem a tejfölt és a mustárt, sóval, borssal ízesítem.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom és négy részre
osztom, ebből két napraforgó fog készülni. 
Az egyik tésztadarabot fogom és 2-3 mm vastagságúra nyújtom,
sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy egy nagyobb méretű tepsibe teszem. 
Megkenem a töltelék felével, majd kinyújtom a következő
tésztalapot, és befedem vele a tölteléket. 
Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepébe nyomok, de
csak óvatosan, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Pizzavágóval vagy derelyevágóval felszeletelem az egészet, a
pohár lenyomatától indítom a vágásokat. A kapott szeleteken kettőt-hármat
tekerek, majd fél órát pihentetem. 
Mielőtt sütőbe teszem, egy egész felvert tojással megkenem, a napraforgó közepét lenmaggal, a többi részét pedig szezámmaggal szórom meg.
180 fokosra előmelegített (gázsütő 2,5-es fokozat) sütőben
15-20 perc alatt szép pirosra sütöm. 
Megjegyzés:
A töltelék nagyon jól variálható, fokhagymás vajjal,
paradicsomos vagy bazsalikomos pestoval, kolbásszal, vagy akár édes töltelékkel
is készíthető (ebben az esetben sóból  csak egy teáskanálnyi, cukorból viszont 2-3
evőkanállal is mehet bele).
A tetejére szezámmagon kívül sajt, mák, vagy bármilyen más
mag szórható. 


Csodaszép! :)
VálaszTörlésKöszi Limara!
VálaszTörlésSzuper lehet nap mint nap viszontlátni a jól sikerült receptjeidet :)!