2012. december 31., hétfő

Masszív csokis brownie














A brownie egy klasszikus amerikai sütemény, valószínűleg Bostonból ered. Nevét barna színéről kapta. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik, 1897-ből származik a Sears and Roebuck katalógusból.
Nem véletlenül lett népszerű a világon: rengeteg változata létezik, és nagyon egyszerű elkészíteni. 
Az alapanyagok arányának megfelelően három típusú brownie létezik:
- tömény (fudgy) brownie – Sokak szerint ez az igazi brownie, nagyon kevés lisztből, sütőpor nélkül készül.  
Ezen kívül a vajat megolvasztva – és nem a cukorral habosra keverve – adjuk hozzá, így sokkal ragadósabb lesz.
- piskótás brownie – Kevesebb vajjal és több liszttel készül, és adunk hozzá egy kis sütőport is. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, esetleg tejet.
- gazdag brownie – Ez is egy kiadósabb változat, több tojással, kétféle csokoládéval és kakaóporral készítjük. 
Az elkészítésnél igazából csak egy dologra kell odafigyelni: nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Eltérően az általános süteményektől a brownie akkor jó, amikor a tészta még egy kicsit ráragad a beleszúrt villára. Sajnos a nagy szilveszteri sütkérezésben én elkövettem ezt a hibát, öt perccel tovább sütöttem, és nem is lett ragacsos a közepe, mint korábban…
Még egy hasznos tipp, amit legközelebb ki kell próbálni: ha a forró tepsit egyből jéghideg vízbe tesszük, a brownie szeletek ropogósak lesznek kívül, belül pedig omlósak maradnak. 

Hozzávalók:
3/4 bögre kakaópor
1 bögre vaj (225 g)
3/4 bögre durvára vágott dió
3 nagyobb tojás
3/4 bögre porcukor + 1 bögre barna cukor (vagy összesen 1,5 bögre porcukor)
1 1/2 ek. vanília
1 bögre liszt
1 1/2 ek. sütőpor

Elkészítés
A vajat megolvasztom és kihűtöm, hozzákeverem a kakaóval elkevert cukorhoz. 
Hozzáadom a tojásokat és a vaníliát is, habverővel jól összedolgozom. Belekeverem a lisztet, sütőport,  alaposan elkeverem, végül a diót is belevegyítem. A diót nem szabad kihagyni belőle, mert ettől sokkal "nedvesebb" lesz, nagyon jót tesz a süti állagának.
Az elkészült tésztát egy kb. 33 cm x 23 cm-es, sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott, kilisztezett) tepsibe öntöm, és 175 fokosra előmelegített sütőben (gázsütő 2-es fokozat), 30 perc alatt megsütöm.

2 megjegyzés:

  1. Édességfüggőként imádom az ilyen sütiket! Ez az egyik legfinomabb kreálmánya az emberiségnek. :D

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek, én is nagy sütiimádó vagyok, főleg a csokis desszertről van szó :)!
    Mindenképp próbáld ki ezt a brownie-t, nálunk nagyon bevált, nagyon csokis és mégsem tömény. Ha belevágsz, írd meg, milyen lett ;)!

    VálaszTörlés