Limara pékségén találtam múlt héten ezt a sós kifli
receptet, azóta már kétszer sütöttem, összesen nyolc tepsivel, úgyhogy nálunk bevált
J. 
Az eredeti recept „Turbó csokis kifli” címen szerepel, ebből fejlesztette tovább a „Turbó kifli sós változatban” verziót Limara. Ebből is látszik hogy jól variálható a tészta, én
szilveszterre virslis kiflit és pizzás csigákat is készítettem belőle. 
Másfél
adag tésztát dagasztottam be, 1/3 részéből sima sós kiflit, 1/3 részéből
virslis kiflit, 1/3 részéből pedig pizzás csigát sütöttem. Az eredetihez képest
kisebb kifliket formáltam, így gusztusos kis vendégváró falatkák kerekedtek
belőle. 
Hozzávalók:
- A tésztához:
  60 dkg liszt
  2 tk. só
  5 ek. olaj
  2 dl víz
  1,5 dl tej
  1 ek. cukor
  3 dkg élesztő
  10 dkg vaj
  1 tk só 
  virsli, ketchup
- A pizzakrémhez:
  10 dkg sűrített paradicsom 
  1 fej vöröshagyma
  1 gerezd fokhagyma
  3 ek. olívaolaj
  1,5 dl víz 
  2 tk. szárított oregánó
  cukor
  só, bors
Elkészítés:
Először bedagasztom a tésztát:
Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben. 
A liszthez hozzáadom a sót, az olajat, a vizet és az élesztős
tejet. Lágy tésztát dagasztok, majd meleg helyen fél óráig pihentetem. 
Ez alatt elkeverem a szobahőmérsékletű vajat a teáskanálnyi
sóval, ezt fogom majd két kinyújtott tésztalap közé kenni, hogy a kifli réteges
legyen. 
A pizzakrémet is elkészítem: 
Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pirítom,
hozzáadom a zúzott fokhagymát is.
Belekeverem a paradicsompürét, sóval, borssal, oregánóval is
cukorral ízesítem, óvatosan hozzáadom a vizet is. Addig főzöm, amíg sűrű szószt
nem kapok, majd félrerakom hűlni.
Kinyújtom a tésztát:
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és nyolc
részre osztom (ha nagyobb kifliket szeretnék 4 részre osztom). 
Fogok egy tésztadarabot és olyan vékony kör alakra nyújtom,
amennyire csak tudom. Vékonyan megkenem a sós vajjal és ráborítom az ugyanakkorára
nyújtott másik tésztalapot, pizzavágóval vagy derelyevágóval 16 cikkre vágom. 
Feltekerem a cikkeket, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a kifliket,
ha nem sietünk túlságosan, még fél órát letakarva félrerakjuk kelni.  
A többi tésztalappal is megismételem ugyanezt.
A kiflik tetejét vízzel megkenem, és sóval, lenmaggal,
szezámmaggal vagy köménymaggal megszórom. 
Ha virslis változatot készítek:
A cikkek szélesebb végére
pár csepp ketchupot cseppentek, és ráteszem a feldarabolt virslit, majd a tésztát feltekerem. A virsliket
akkora darabokra kell vágni, hogy a kiflikbe még kényelmesen beleférjenek. 
A pizzás csiga esetén: 
A tésztát kinyújtom kb. fél cm
vastagra, megkenem a pizzás krémmel és feltekerem. Vizes késsel kb. 1 cm vastag
szeleteket vágok, és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatom a csigákat. 
A csigákat nem kell vízzel megkenni, esetleg reszelt sajtot
lehet a tetejére szórni.
A kifliket és a csigákat 200 fokra előmelegített sütőbe (gázsütő 3-4
fokozat) teszem, kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütöm.

Gyönyörű! :)
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlés