2012. december 27., csütörtök

Csokoládé trüffel egyszerűen

















Már régóta foglalkoztat a trüffel készítése, de még sosem próbálkoztam vele, mert valahogy bonyolultnak képzeltem a dolgot. A napokban ráakadtam egy meglepően egyszerű receptre, amit ki kellett próbálnom.  Mivel a mutatós kis golyók szépen dobozba rendezve gasztroajándékként is megállják a helyüket, biztos voltam benne, hogy a húgom – aki egyébként is értékeli a kézzel készített ajándékokat – örülni fog, ha a karácsonyfa alatt ráakad a bonbonjaimra.

A trüffel eredetét kutatva egy érdekes történetre bukkantam a szakácsiskola weboldalon a gasztro- lexikonban:
„ganache: csokitöltelék pontosabban - tejszínes csokoládémasszát jelent, trüffelekhez, bonbonok töltelékeként, egyéb desszertekhez használják. Maga a szó annyit jelent, hogy bolond. A története szerint egyszer, az ügyetlen szakácstanonc a csokireszelékre forró tejszínt öntött. A mester ráförmedt, hogy „Te bolond!” („Ganache, toi!!!”). Hogy ki nem dobják azt, aminek megmentésére még van cseppnyi remény, így simára keverték, és betesztelték az eredményt, majd megállapították, hogy ez bizony egészen jó lett.”

Hozzávalók:
(kb. 30 golyóhoz)
350 g étcsokoládé (sárga Szerencsi étcsokiból készítettem)
2,5 dl habtejszín
50 g mandula
holland kakaópor

Elkészítés:
A csokoládét egy hőálló tálba kockákra darabolom. 
A tejszínt egy kisebb fazékban forrásig melegítem, majd ráöntöm az összedarabolt csokira. Néhány percig állni hagyom, hogy a csokidaraboknak legyen idejük elolvadni. 
Egy habverővel közepes fokozaton homogén masszává dolgozom össze a krémet. Egyedül itt lehet elrontani a trüffelt: ha túl sokáig keverem a krémet, szétosztályozódhat, ezért amint összeállt, azonnal félrerakom. 
Hűtőben alufóliával letakarva egy éjszakát pihentetnem.
Másnap  elkészítem a golyókat: a csokimasszát kis kanállal adagolom, "Raffaello" méretű golyókat formázok belőle. 
A csokikrém könnyen kezelhető állagú, jól formázható állagú lesz, meleg víz sem szükséges a gyúráshoz.
Az elkészült golyókat durvára vágott mandulába vagy kakaóporba forgatom, fogyasztásig hűtőben tárolom. 

3 megjegyzés:

  1. Maga a gyönyörűség! Eszméletlen fotókat készítesz, örülök, hogy rád találtam!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)! A fotókat a barátom készíti, nekem is nagyon tetszenek :). A "fotók" címszó alatt van egy link a további képeihez, érdemes megnézni :)!

      Törlés
    2. Köszi :)! A fotókat a barátom készíti, nekem is nagyon tetszenek :). A "fotók" címszó alatt van egy link a további képeihez, érdemes megnézni :)!

      Törlés