2012. december 16., vasárnap

Fokhagymás morzsával sült csirkemell ragu

Hozzávalók:
- A csirkemell raguhoz:
  1 nagy pár csirkemell
  3 dl csirkehúsleves alaplé (vagy 1 erőleves kocka forró vízben feloldva)
  1 ek. olíva olaj
  3/4 bögre kockára vágott sárgarépa (kb. 2 nagyobb sárgarépa)
  3/4 bögre kockára vágott zeller (kb. 2 nagyobb zellerszár)
  3/4 bögre fagyasztott zöldborsó
  3 dkg vaj
  1,5 ek. liszt
  1/2 bögre tej
  1/2 tk. citromlé
  1 tk. szárított petrezselyemzöld
  1/4 tk. szárított kakukkfű
  só, bors
- A fokhagymás morzsához:
  1 bögre liszt
  1 tk. sütőpor
  1/2 tk. só
  1/8 tk. bors
  1 nagy gerezd fokhagyma
  4 dkg vaj
  5 dkg reszelt parmezán sajt (vagy 1/3 bögre parmezán granulátum)
  1,5 dl tejszín

Elkészítés:
A csirkemellet egészben felrakom főzni a csirkehúsleves alaplében, közepes fokozaton 8-10 percig, fedő alatt  rotyogtatom. 
A csirkemelleket egy tányérra szedem, letakarom alufóliával és félre rakom. 
A csirkehúsleves alaplevet leszűröm és két részre osztom: az egyik felét kis vízzel felhígítom, és előfőzöm benne a fagyasztott zöldborsót. Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben még puhulni fog. 
A másik felét a későbbiekben a raguhoz öntöm. 
Elkészítem a morzsát:
A lisztet, sütőport, a sót, borsot elkeverem, belereszelem a fokhagymát is. Hozzáadom a vajat, a liszttel morzsásra dolgozom. Belekeverem a parmezánt és a tejszínt, jól összedolgozom a tésztát. 
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe 2-4 cm-es darabokat szaggatok, 230 fokra (gázsütő 5-ös fokozat) előmelegített sütőben, 10 perc alatt megsütöm. 
Amíg a tészta sül, elkészítem a csirkemell ragut: 
Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat melegítek  beleszórom a kockára vágott hagymát, sárgarépát és a zellert. Sóval, borssal ízesítem, fedő alatt kb. 10 percig párolom. 
A zöldségeket félig megpuhult állapotban egy tányérra szedem, és a serpenyőben leragadt pörzsanyagot a vajjal fellazítom. A forró vajban megpirítom a lisztet, majd hozzáadom a tejszínt, a csirkehúslevest, a citromlevet, és petrezselyemmel, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem. Pár perc alatt összeforralom. 
Az elkészült tejszínes szószba belekeverem az apró kockára darabolt főtt csirkemellet, és a zöldségeket. 
Egy nagy hőálló tálba öntöm a ragut, a tetejére morzsolom a korábban megsütött fokhagymás morzsát. 
200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése