Ez a köret a sült krumpli egy mutatós változata, a legjobb újkrumpliból, héjastól sütni, de régi burgonyából, hámozva elkészítve is ízletes és látványos kísérője bármely húsételnek.
A tradicionális változatot zsemlemorzsával, vajjal, olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal izésítik, de sajttal, szalonnával, chilivel, petrezselyemmel, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal is elkészíthető.
Hozzávalók:
6 db közepes újburgonya
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
30 g vaj
frissen őrölt feketebors
só
esetleg kakukkfű
Elkészítés:
A burgonyákat megmosom és jól megsikálom, majd 2-3 mm-ként beirdalom.
A fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A beirdalt burgonyák réseibe fokhagymaszeleteket teszek, a burgonyák tetejére egy kis vajdarabot halmozok. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem, egy kis olívaolajjal meglocsolom.
A burgonyákat olajjal kikent tepsibe helyezem, előmelegitett sütőben 220 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 40-50 perc alatt ropogósra sütöm. Sütés közben kétszer-háromszor meglocsolom a tepsi alján összegyűlt olajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése