A shakshuka egy fűszeres, paradicsomszósz alapú egytálétel,
amiben – a mi tojásos lecsónktól eltérően – egészben sülnek meg a tojások, ennek
köszönhetően sokkal mutatósabb lesz a végeredmény.
Eredetét tekintve az
észak-afrikai és az izraeli konyha tradicionális fogása, de Törökországban és
Spanyolországban is ismert – ez utóbbi változatba némi fűszeres kolbász, chorizo
is kerülhet. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára, pitával vagy
kenyérrel körítve. Rengeteg változata ismert, és még egy további előnye, hogy
nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 hegyes erős paprika
1 kaliforniai paprika
1-2 teáskanál cukor
80 dkg hámozott paradicsom-konzerv vagy friss paradicsom, hámozva
1,5 evőkanál édes őrölt fűszerpaprika
1 teáskanál római kömény
1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
5 tojás
só
frissen őrölt bors
fekete olívabogyó (elhagyható)
feta sajt
Elkészítés:
Az olívaolajon megdinszteljük a megtisztított,
felkarikázott vöröshagymát. Közben hasonló nagyságúra szeleteljük a kétféle
paprikát, és a hagymához keverjük. Üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot
és a megpucolt, felszeletelt fokhagymát. Pár perc múlva a tűzről lehúzzuk,
belevegyítjük a római köményt és a fűszerpaprikát, végül hozzáöntjük a
paradicsomot. A petrezselyemzöldből keveset félreteszünk a tálaláshoz. A többi
petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük, és időnként megkeverve, közepes
lángon 1/2 órán át fedő nélkül főzzük az ételt. Evőkanállal 5 mélyedést
készítünk a lecsóba, és óvatosan, egyesével beleütjük a tojásokat, majd további
5-10 percen keresztül, lefedve főzzük az egészet. Apróra vágott olívabogyóval,
morzsolt fetával és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése