Elhatároztam, hogy készítek egy olyan sajttortát, aminek az
oldalát teljesen bevonja a morzsaalap, egy vékony, ropogós peremet adva a
tortának.
Láttam valahol egy hasonlót fotón, és annyira jól nézett ki…
pontosan olyat szerettem volna sütni.
Nem tűnt nehéz feladatnak, egy mascarpone krémet kikeverni
és morzsaalapot sütni, arra gondoltam, talán még gyorsan el is készülök vele.
Aztán amikor harmadjára álltam neki a morzsaalapnak, az már nem
volt annyira vicces, de addigra a fejembe vettem, hogy csakazértismegcsinálom!
Igazából ott rontottam el, hogy az első két alkalommal sütöttem az alapot – először vajjal elkevert morzsát, másodszor egy linzertésztát – amitől a tésztaperem összeesett, és csak 2 cm magas lett.
A kekszmorzsából pohárkrém, a linzerből egy karamellizált almás torta lett, szóval legalább lett egy csomó édesség itthon.
Igazából ott rontottam el, hogy az első két alkalommal sütöttem az alapot – először vajjal elkevert morzsát, másodszor egy linzertésztát – amitől a tésztaperem összeesett, és csak 2 cm magas lett.
A kekszmorzsából pohárkrém, a linzerből egy karamellizált almás torta lett, szóval legalább lett egy csomó édesség itthon.
Végül harmadjára is belekezdtem a morzsaperembe, egy
sütés nélküli verzióba, ami sikerült, és szép magas lett.
Annak ellenére, hogy jól megdolgoztam vele, ez egy nagyon
egyszerű, sütés nélküli sajttorta recept lett, amit gyorsan össze lehet dobni,
és még mutatós is.
Hozzávalók:
(18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- Az alaphoz:
20 dkg
zabkeksz
1 csipet
só
4 dkg
barna cukor
7,5 dkg
olvasztott vaj
- A formához:
kevés vaj
- A krémhez:
25 dkg
mascarpone
10 dkg
juharszirup
1 evőkanál
vaníliaaroma
5 dkg
porcukor
2,5 dl
hideg tejszín
- A tetejére:
2 közepes
körte
2 evőkanál
juharszirup
Elkészítés:
A zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk,
hozzáadjuk a kihűlt vajat, a sót és a barna cukrot, a géppel jól
összedolgoztatjuk.
A tortaformát vékonyan kivajazzuk, sütőpapírral
kibéleljük, majd belenyomkodjuk a kekszmorzsát úgy, hogy a peremére is jusson,
5-6 cm magasan. A morzsával kibélelt formát a hűtőbe tesszük.
A tejszínt 2 evőkanál porcukorral robotgéppel
kemény habbá verjük, félrerakjuk. Pár perc alatt a mascarponét is levegősre
verjük, majd hozzáadjuk a juharszirupot, a vaníliaaromát és a maradék
porcukrot. A 2 krémet óvatosan összekeverjük, a kekszmorzsára halmozzuk és
elegyengetjük, majd 1-2 órát a hűtőben pihentetjük.
A körtét a héjával, magházával együtt 3 mm vékony
szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejét a
juharsziruppal megkenjük, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt
megsütjük.
A torta tetejét a kihűlt körteszeletekkel
díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése