Egy klasszikus, de megunhatatlan szilvás pite receptet
hoztam most, mert a szilva finom, gazdaságos, és még a szezonja is tart (igaz,
már nem sokáig).
Szilvából még nem készítettem pitét, általában csak almában
gondolkoztam, amit viszont mostanra már kicsit meguntunk, ezért igazán kellemes
élmény volt ez az illatos-omlós, szilvás változat.
Annak is itt volt az ideje,
hogy végre megtörjön a szilvás gombóc egyeduralma a konyhámban, a szilvás
desszertek területén...
Azóta már többször is készítettem, legutóbb anya
háromfogásos menüjét mentettem meg vele – a vasárnapi ebédre vittem, amit
nekünk dobott össze, és persze a sütire már nem maradt (volna) ideje – szóval nagyon
megörült neki :)!
Hozzávalók:
1 kg szilva
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
3 tojás
2 dl tejföl
1 tk. fahéj
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Elkészítés:
A tésztával kezdem: a tojásokat kettéválasztom, a sárgáját
felverem a cukor harmadával, majd hozzászitálom a sütőporos-lisztes keveréket
és a sót, végül a vajat és a tejfölt is belekeverem.
Jól összedolgozom, amikor már összeállt a tészta, két részre
osztom, és mindkét felét kinyújtom.
Egy, a kinyújtott tészta méretének megfelelő tepsit/tortaformát sütőpapírral
kibélelek és belehelyezem a tészta egyik felét, majd félre rakom, amíg a
szilvatölteléket elkészítem.
A szilvát megmosom, kimagozom és félbe vágom.
A maradék
cukorral és fél deci vízzel felrakom főni, lassú fokozaton kb. 15 percen
keresztül rotyogtatom, végül a fahéjjal is megszórom.
Amikor a szilvatöltelék elkészült, egyenletesen szétterítem
a tésztalapon, majd a másik tésztát is ráterítem.
A megmaradt tojásfehérjét habosra verem,
átkenem vele a süti tetejét, majd 180 fokosra (gázsütő 2-es fokozat)
előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése