2013. február 24., vasárnap

Köménymagos tojásleves


A tojásleves a magyar népi konyha elterjedt böjti ételeként vált ismertté. Ez tipikusan egy olyan étel, aminek az elkészítését anyukánktól vagy nagymamánktól kell megkérdezni, mert ők értenek hozzá a legjobban :).  Az egyetlen nehézség ilyenkor a mennyiségek meghatározásában rejlik, mert ugye mindent csak úgy „érzéssel” meg „arázomra” adnak hozzá…
Azért a végeredmény mindig jól sikerül, hála a részletes útmutatásnak :). És azok a régi, ismerős ízek… Arról nem is beszélve, hogy ezek a hagyományos magyar ételek általában olcsón elkészíthetők, kevés alapanyagot igényelnek és nagyon praktikusak.

Hozzávalók:
1,5 l víz
1 fej vöröshagyma
2 dkg zsír vagy 3 ek. olaj
1 púpozott ek. liszt
2 ek. darált paprika
1-2 ek. törött paprika
1 tk. egész köménymag
3-4 babérlevél
só, bors
5 tojás
1 ek. ecet

Elkészítés:
Az apró kockára vágott vöröshagymát a zsíron (vagy olajon) üvegesre pirítom, majd rászórom a lisztet, folyamatos kevergetés mellett kicsit megbarnítom.
A tűzről levéve belekeverem a törött paprikát és a darált paprikát, majd vízzel fokozatosan felengedve simára keverem az egészet.
Köménymaggal, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítem és felforralom, alacsony fokozaton 15-30 percig rotyogtatom, hogy jól összesimuljanak az ízek.
A lassú forrásban lévő levesbe beleütöm a tojásokat, az elsőt óvatosan elkeverem, nehogy túl nagy vagy túl kicsi tojásdarabok képződjenek benne, a többit csak kis távolságról belebillentem. Ilyenkor már nem szoktam kevergetni, hogy a tojások egészben maradjanak, és pár perc elteltével le is zárom a főzőlapot. Végül ecettel ízesítem.

Megjegyzés:
Ha a levesből idő előtt elfogynak a tojások, utólag, melegítés közben még egyet-kettőt hozzá lehet dobni.

2 megjegyzés:

  1. külön-külön sem eszem meg, nem hogy egyben :) bár, most, h az anyatejért ment a "harc", így megettem a köménymagos levest, de nem lesz a kedvencem :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem sem ez a kedvenc levesem (hanem mondjuk a Tárkonyos raguleves), de a barátom nagyon szereti, általában miatta készítem. Az anyukájától tanultam ezt a receptet, és így elkészítve én is szeretem (pedig régen nem csíptem):).

    VálaszTörlés